Covid-19: Forlængelse af skærpede tiltag

Smittetallene i Danmark fortsætter med at falde, ligesom der er en forbedring ift. det samlede niveau af indlæggelser. Det er dog fortsat vanskeligt at forudsige, hvordan smittespredningen vil udvikle sig resten af vinteren 2021. Det skyldes særligt væksten i den smitsomme virusvariant cluster B.1.1.7. For at bevare kontrollen med epidemien forlænges alle skærpede tiltag til og med 28. februar 2021.

Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, er fortsat bekymrede over smittesituationen i Danmark. Selvom der er positive tegn i forhold til generelt faldende smittetal, og en positiv effekt af de nuværende tiltag og restriktioner, er der fortsat væsentlig usikkerhed om udviklingen i februar måned.

På den baggrund forlænges alle skærpede tiltag. Det indebærer, at alle tiltag og restriktioner i Danmark gælder foreløbigt til og med 28. februar 2021.

Det gælder blandt andet forsamlingsforbud på fem personer, afstandsanbefaling på 2 meter samt påbud om mundbind eller visir mv. Derudover er der fortsat restriktioner og tiltag vedrørende blandt andet lukning af serveringssteder, frisører og detailhandel mm. samt hjemsendelse af studerende og skoleelever mv.

Alle skærpede tiltag i Danmark forlænges

Mens alle tiltag og restriktioner forlænges til og med 28. februar 2021, vil det blive vurderet, om der er mulighed for, at de mindste klasser vil kunne komme tidligere tilbage til skolen.

Hjælpepakkerne søges forlænget parallelt med de skærpede tiltag.

Baggrund for tiltag, herunder aktuel risikovurdering

Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, vurderer fortsat, at B.1.1.7-virusvarianten udgør en særlig risikofaktor for epidemikontrollen. Samtidig er vinteren en årstid, hvor virus typisk har gode betingelser for at sprede sig. Den gunstige udvikling i de overordnede smittetal kan potentielt vende igen til stigende smitte i en situation, hvor B.1.1.7 bliver den dominerende variant.

På baggrund af den forsatte fremvækst i B.1.1.7-varianten og usikkerheden om udviklingen i den kommende tid og indvirkningen på den samlede smitteudbredelsen vurderes risikoniveauet til 5 nationalt og for alle regioner.

Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, anbefaler at fastholde alle gældende skærpede nationale tiltag i løbet af februar.

Regeringen har valgt at følge Indsatsgruppens anbefalinger. Samtidig fastholder sundhedsmyndighederne den sundhedsfaglige vurdering, som blev foretaget i forbindelse med regeringens udmelding 8. januar 2021 om skærpede rejserestriktioner.

På den baggrund forlænger regeringen de skærpede rejserestriktioner foreløbigt til og med den 28. februar 2021.