Tønder Kommune: Ny behandlingsmetode skal hjælpe unge misbrugere

 Rådgivningscenter Tønder – Misbrug deltager i et projekt, hvor man er med til at afprøve og udvikle en behandlingsmetode til gruppebehandling for unge med skadeligt overforbrug af rusmidler. Projektet starter i efteråret 2020 og løber over to år.

 Metoden der anvendes hedder MOVE og er tidligere i en fireårig periode blevet afprøvet i forhold til den individuelle samtalebehandling, hvor metoden har vist sig at være ret succesfuld og givet god effekt i misbrugsbehandlingen for unge.

Centralt for MOVE er, at det er den unges mål og opnåelsen af målene er et fast tema i alle samtaler, der bygger på forskellige elementer:

• En speciel metode til kortlægning af problemstilling og risikovurdering – også kaldet Ung Map. Metoden bruges til at lave en vurdering af problemstillingen for den enkelte unge og ud fra det lave en konkret behandlingsplan sammen med den unge.

• Et MOVE-forløb som indeholder: fem samtaler, der indeholder screening, behandlingsplan og forberedelse til gruppe, 12 gruppesessioner og efterfølgende seks måneders opfølgningsforløb med en kombination af samtale og regelmæssige aftalte telefonopkald samt en afsluttende samtale.

• Brug af anerkendte behandlingsmetoder, der fokuserer på områder / opgaver, der støtter vejen til stoffrihed.

• Måling af fremskridt og tilfredshed for hver enkelt borger – TEM. Målingen foretages ved hvert møde med den unge og resultat af målingerne inddrages aktivt i behandling.

•  Udviklingsstøttende / motiverende  / fastholdende tiltag i form af gavekort på værdi af 200 kr. ved hvert andet fremmøde.

•  SMS-påmindelse.

• Efter hver fjerde samtale får den unge en skriftlig status i forhold til udviklingen.

“Jeg glæder mig over, at vi nu får mulighed for, at kunne anvende MOVE , som er en metode, der både fremmer borgerens fremmøde, fastholder dem i behandling og ikke mindst bidrager til en god behandlingseffekt”, fortæller formanden for Socialudvalget, Peter Christensen i en pressemeddelelse.

Derudover kan MOVE også bidrage til at modne og udvikle metoden til gruppebehandling ud fra en landkommunes perspektiv og erfaringer. På den måde kan Tønder Kommune bidrage med, at præge anvendelse af metoden, så den også giver mening og udbytte i mindre kommuner .