Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) har sammen med Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet indgået den politiske aftale: Veje til bæredygtig turismevækst 2024.
Aftalen skal sikre, at dansk turisme fastholder det positive momentum og får endnu flere til at besøge og begejstres over Danmark hele året rundt. Samtidig skal turismen udvikles, så den kommer landdistrikter og storbyer mest muligt til gavn med respekt for natur og miljø. Opgaven er at skabe en økonomisk, miljømæssig og social bæredygtig vækst i dansk turisme frem mod 2030, som regeringen har fremlagt i den nye nationale turismestrategi.
Aftalepartierne er enige om følgende initiativer:
1: Styrket international markedsføring med fokus på at tiltrække turister uden for højsæsonen.
2: Styrket markedsføring rettet mod danske turister i partnerskab med de lokale destinationer.
3: Etablering af en projektmodningsfond til understøttelse af investeringer i hele landet.
4: Styrkelse af erhvervs- og mødeturismen i hele landet.
5: Udvikling af ikoniske nationale ruter til outdoorturister.
6: Nedsættelse af en ekspertgruppe for kulturturisme til understøttelse af tiltrækning af internationale kulturturister.
7: Udvikling af turismens datainfrastruktur – VisitData.
8: Indslusning af unge uden job eller uddannelse i turismeerhvervet.
Læs hele den politiske aftale her.
Morten Dahlin (V), minister for byer og landdistrikter udtaler:
”Med den nye aftale sætter vi to streger under regeringens ambitioner om at styrke dansk turisme, så branchen fortsat kan bidrage positivt til at skabe vækst, arbejdspladser og udvikling i hele landet. Samtidig giver vi nu bedre muligheder for at udvikle og skabe nye attraktive og bæredygtige tilbud til turister, så både danske og udenlandske gæster har bedre muligheder for at holde ferie, deltage i konferencer eller opleve events i vores dejlige land 365 dage om året.”
Partierne, der står bag aftalen, udtaler:
Kris Jensen Skriver, turismeordfører fra Socialdemokratiet udtaler:
”Jeg glæder mig over, at en bred kreds af Folketingets partier er med i den her aftale, der bredt set er med til at styrke turismen i hele landet. Jeg glæder mig særligt over, at vi styrker mødeturismen også udenfor de store byer, ligesom vi i aftalen styrker outdoorturismen. I Socialdemokratiet er vi optaget af, hvordan turismen kan skabe udvikling i hele Danmark og skabe jobs for de unge, der er på kanten af arbejdsmarkedet – og derfor er vi meget glade for den aftale, vi har indgået”.
Anni Matthiesen, turismeordfører fra Venstre udtaler:
”Med denne aftale sikrer vi, at dansk turisme fastholder sin styrkeposition til gavn for både udenlandske turister og særligt for danskerne og de lokale samfund. Vi sætter nu skarpt fokus på at styrke helårsturismen og udvikle turismen i hele Danmark, så endnu flere udenlandske turister får øjnene op for alt, hvad vores land har at byde på. Samtidig ønsker vi at øge rejselysten hos flere danskere, så flere finder værdi i at gå på oplevelse i eget land at rejse rundt og opleve de mange unikke muligheder, som Danmark har at tilbyde.”
Susie Jessen Landdistrikts- og Ø-ordfører for Danmarksdemokraterne udtaler:
”Danmark er et land, der har så meget at byde på for turister. Lige fra storbyferier i København eller Aarhus til naturoplevelser langs kysterne. Det er ingen hemmelighed, at vi i Danmarksdemokraterne især har et særligt blik for at sikre et Danmark, der hænger sammen – uanset, hvor man bor.
Her er turismen en enormt vigtig drivkraft. Vi håber på, at vi med denne aftale kan bidrage til at fremtidssikre turismen, så den kan blomstre endnu mere i årene der kommer til gavn for vores land.”
Karina Lorentzen, landdistriktsordfører for Socialistisk Folkeparti udtaler:
”Danmark har gode muligheder for at levere bæredygtig turisme, og i SF er vi særligt glade for aftalens fokus på natur- og cykelturisme. Derfor er vi glad for en aftale, der har fokus på de potentialer – ikke mindst i landdistrikterne, hvor turismen leverer mange job. Vi havde i SF gerne set en mulighed for, at de kommuner, som ønskede det, kunne få lov til at indføre turistskat til at dække ressourcetrækket på kommunen, men det kæmper vi videre for.”
Dina Raabjerg, Landdistrikts- og øordfører fra Det Konservative Folkeparti udtaler:
”Turismen er et vigtigt erhverv i Danmark, hvilket vi anerkender i denne aftale. Et af indsatsområderne i aftalen er at øge helårsturisme, så vi får meget mere ud af de eksisterende faciliteter og tilbud, vi har.
Et andet indsatspunkt handler om at bruge viden og data om turismen i Danmark langt bedre. Her har det været vigtigt for os i Det Konservative Folkeparti, at det blev sikret, at den viden kommer ud at leve lokalt. Derfor har vi særlig sat fokus på, at der skal følge uddannelse med som en del af indsatsen.”
Christina Olumeko, Landdistrikts- og øordfører fra Alternativet udtaler:
”Alternativet er glade for, at vi med aftalen styrker Danmark som en bæredygtig turistdestination. Ved at fremme cyklisme og vandreruter understøtter vi oplevelser i naturen, samtidig med at vi prioriterer nærmarkeder og nabolande, der kan opleve alt det, Danmark har at byde på uden at skulle flyve hertil. Det er også godt, at vi fremmer værdien af at tage på ferie herhjemme, hvor vi kan genopdage de mange perler, vores land rummer. Det er en investering i både miljøet, vores lokalsamfund og vores fælles kulturarv.”
Kilde: By-, Land- og Kirkeministeriet