Kødfrie retter? Se lige her hvor nemt det er hele året rundt med sæsonplakaten fra Økologisk Landsforening

Grønkålspandekager - Sønderjysk Kål - Økologisk Grønkål - i frostafdelingen.

National Kødfri Uge havde debut i Danmark i september, og fokus var på at inspirere til, hvordan du kan bidrage til at mindske klimabelastningen gennem lækre kødfrie retter.

Klimakampagnen har til formål at inspirere flere til, oftere at vælge plantebaserede produkter og retter til i deres hverdag.

Selvom National Kødfri Uge 2024 er ovre, vil Økologisk Landsforening gerne dele et par tips til at spise mere grønt.

3 tips til at spise mere grønt

1.  Spis sæsonens lokale grøntsager: ved at vælge lokale og sæsonbestemte råvarer mindsker du transportafstanden og dermed CO₂-udledningen. Samtidig støtter du lokale producenter og får friskere produkter. Se, hvilke frugter og grøntsager der er i sæson i løbet af året på plakaten.

2. Køb økologiske produkter: ved at vælge økologiske fødevarer og produkter, støtter du en mere bæredygtig landbrugspraksis, som beskytter miljøet og sikrer bedre vilkår for landmændene. Dette reducerer brugen af pesticider og fremmer biodiversitet.

3. Minimer madspild: planlæg dine måltider, brug dine rester kreativt eller frys dem ned og opbevar mad korrekt for at undgå madspild. Mindre spild betyder mindre belastning på miljøet og færre ressourcer, der går til spilde.

Grønkålspandekager

8 stk

250g økologisk grønkål fra Sønderjydsk Kål
3 æg
4 1/2 dl mælk
150g hvedemel
1/4-1/2 tsk stødt spidskommen
1 tsk salt
1/4 tsk peber
Smør/oliemargarine til stegning

Fremgangsmåde 
Tø grønkålen op. Slå æggene ud i en skål og pisk dem med mælk, sigtet hvedemel, spidskommen, salt og peber. Vend den optøede grønkål i dejen. Smelt lidt smør på panden, kom et par skefulde dej på og bred dem ud på panden med en palet. Bag pandekagerne i 1-2 minutter på hver side. 

Serveringsforslag:
Grønkålspandekager kan anvendes til både forret, hoverret, buffet og madpakke. Det kommer helt an på, hvad der kommes i.

Grønkålspandekager med kødsauce, kylling i karrysauce, salat, stuvet fiskeret eller som forret med cremefraiche dressing, laks, parmaskinke eller bresaola. 

Vegetarret
Grønkålspandekager med sellerimos blandet med hakkede abrikoser.

Kilde: Økologisk Landsforening/Sønderjysk Kål