Ynglefugle på Mandø nyder godt af nye vandhuller og renoverede klæggrave

Naturen på især den nordlige del af Mandø har gennem de seneste år fået et gevaldigt løft. Den Danske Naturfond har stået i spidsen for et stort projekt, hvor der er investeret over 20 millioner kr. i opkøb af jord og gennemført omfattende naturforbedringer til gavn for ikke mindst fuglelivet. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Som et supplement til det store naturprojekt, som er gennemført på Mandø de seneste år, har Nationalpark Vadehavet gennemført et mindre projekt på den sydlige del af øen i et tæt samarbejde med seks lokale lodsejere. Man kan læse om de gode projektresultater i en ny rapport.

Naturen på især den nordlige del af Mandø har gennem de seneste år fået et gevaldigt løft. Den Danske Naturfond har stået i spidsen for et stort projekt, hvor der er investeret over 20 millioner kr. i opkøb af jord og gennemført omfattende naturforbedringer til gavn for ikke mindst fuglelivet.

Nationalpark Vadehavet har også været involveret i projektet, og har desuden understøttet det med et selvstændigt, mindre naturprojekt, som er blevet gennemført på den sydlige del af Mandø i årene 2018-2024. Formålet har været at få endnu flere vådområder og dermed levesteder til ynglefuglene på Mandø.

Lokale lodsejere bakker op

Projektet er gennemført i samarbejde med seks private lodsejere på Mandø, som alle har bakket op om ideen med at optimere forholdene for ynglende vandfugle, og her især vadefugle. Konkret har det udmøntet sig i, at der er etableret syv nye vandhuller, og at tre eksisterende klæggrave er blevet renoveret. Det er sket ved at fjerne rørskove, træer og buske ved klæggravene og ved at gøre deres bredzoner mere flade. Disse biotopforbedringer har gjort klæggravene langt mere attraktive for ynglefuglene.

Gode effekter af projektet

Effekterne af projektet er blevet vurderet på baggrund af systematiske registreringer ved de forskellige vandhuller og klæggrave i ynglesæsonerne 2020, 2021, 2022 og 2024, og generelt har det været en succes. De fleste steder er der således konstateret en stor og tæt forekomst af ynglende vadefugle, som var projektets primære målarter: strandskade, vibe, rødben, stor kobbersneppe og klyde.

Den positive udvikling i de nye og renoverede biotoper skal sikres gennem fremtidig pleje med især afgræsning.

Man kan læse meget mere om projektet og resultaterne af naturforbedringerne i en rapport, som netop er blevet lavet. Via linket kan du læse og/eller downloade rapporten med titlen ’Engfugleprojekt på Mandø 2018-2024’.

Kilde: Nationalpark Vadehavet