Velkommen til Hvid Sol over Tøndermarsken

Her til formiddag kom en af de første flokke af sangsvaner flyvende.

Flokken bestod af en familie på seks sangsvaner.

Med stor sandsynlighed er det to forældrefugle og fire unger.

Flokken er en del af naturkalenderen i Tøndermarsken.

Knap er de mange stære trukket mod syd og vest, så er der nye fugle man kan glæde sig over i det sønderjyske og andre steder i landet.

Sang- og pibesvaner er startet på overvintringen på de afhøstede majs- og kartoffelmarker.

Sang- og pibesvanerne er ankommet til det sønderjyske og nyder resterne af den afhøstede majsmark. Sammen med grågæs og bramgæs. Foto: Erik Egvad Petersen – www.sydnyt.dk

Trives sammen med grågæs og bramgæs

Hvem der nu måtte være den bedste spejder – gæssene eller svanerne – må man overlade til det uopklarede. Men fakta er, at sang- og pibesvanerne i de senere år mere og mere har dannet fællesskab om at æde på de afhøstede majsmarker. Og de ser ud til at trives noget så godt sammen.

Gæssene er uden tvivl de bedste vagtfolk, så snart noget forstyrrer freden, går gæssene i luften og advarer dermed hele flokken. Både gæs og svaner.

Flokkene kan variere i størrelse. Fra 20 til 400-500 svaner – sangsvaner og pibesvaner. Det er et typisk jysk fænomen. Enkelte svaner kan være ringmærkede med et nummer om halsen. Er man rigtig heldig, er der også en enkelt eller to sorte svaner med i flokken. Den sorte svane hører normalt hjemme i Australien, men enkelte eksemplarer er smuttet ud af zooligiske haver og nyder at flyve sammen med de hvide svaner.

Flokkene sover på vandet – store mose- og søområder foretrækkes – dog med undtagelser

Hvilken mark de vælger, afhænger af mange faktorer. Fred og ro. Vindretningen – ved kraftig blæst kan de pludselig vælge en helt anden mark. Og når de har ædt op, så går de efter den næste mark.

Svanerne viser sig som kulturfugle. De vælger at overleve på de restafgrøder vore landmænd lader stå til dem. På den måde og i det hele taget i den “vilde natur” er det danske landbrug eksemplarisk også hvad angår, at sørge for at de vilde dyr kan overleve.
Havde vi ikke majs- og kartoffelmarkerne var der ikke noget at æde til svanerne og gæssene – og for den sags skyld også rådyr og sikkert langt flere andre vilde dyr og fugle end vi ved af.

Normal overnatter svanerne i større søer eller moseområder.

Men for et par år siden blev de ganske enkelt bare siddende på marken natover.

Og det gik ikke stille af sig.

Landmanden og konen, måtte finde et andet rum at sove i fordi svanerne larmede hele natten.

– Men den slags larm er helt i orden, lød det fra den lokale landmand, der som sine mangle kollegaer rundt om bare glædede sig over synet af svaner på deres marker i den kolde tid.

Et godt tip: Se på svaner, og kombiner det med en shoppingtur eller et besøg hos de mange gode spisesteder sammen med hele familien

Bliv siddende i bilen mens synet af de mange store hvide fugle nydes.

Sluk for radioen og undgå at larme hvis ruden skal rulles ned.

Tag evt. en kikkert med og en kop varm kaffe.
Og nej, de her svaner kan ikke fodres med brød.

De går efter den majs, der ikke røg med i høstmaskinen.

I nogle tilfælde går de også på afhøstede kartoffelmarker og æder de spildte kartofler.

Midt på formiddagen og over middag ser man de fleste svaner på markerne, så man kan sagtens kombinere en shoppingtur i eks. Tønder på dne hyggelige gågade, der i øvrigt oser af jul, flyvende julemand og den flotteste julebelysning i denne tid. Og så har de også åbent både lørdag og søndag hver uge til og med den 23. december.

Se videoklip her.