Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ledsager Kongeparret ved tiltrædelsesbesøg til Tyskland

Danmark og Tyskland er tæt forbundne gennem et stærkt samarbejde og en omfattende samhandel. Under besøget markeres også 25-års jubilæet for det fællesnordiske ambassadekompleks i Berlin med deltagelse af øvrige nordiske kongelige repræsentanter, statsoverhoveder og udenrigsministre.

Kongeparrets besøg til Danmarks nabolande fortsætter med et tiltrædelsesbesøg til Tyskland. Besøget markerer de tætte forbindelser mellem Tyskland og Danmark samt med det danske mindretal i Sydslesvig. Under besøget vil udenrigsministeren desuden mødes med den tyske udenrigsminister sammen med sine nordiske kollegaer.

”Danmark og Tyskland har meget at byde hinanden. Tyskland er vores vigtigste samhandelspartner, og vi samarbejder på alle tænkelige områder, især inden for det digitale, den grønne omstilling, sikkerhed og forsvar. Efter Danmarks afskaffelse af forsvarsforbeholdet, et finsk og svensk medlemskab af NATO og kursskiftet i tysk sikkerhedspolitik – det såkaldte Zeitenwende – er mulighederne for et endnu stærkere nordisk-tysk samarbejde inden for sikkerhedspolitik i løbet af de seneste år kun blevet bedre,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Foruden Berlin besøger Kongeparret og udenrigsministeren også Slesvig-Holsten, hvor de blandt andet mødes med repræsentanter fra det danske mindretal.

”Det dansk-tyske grænseland deler ikke befolkninger, det samler. De danske og tyske mindretal og den demokratiske grænsedragning mellem Danmark og Tyskland er et helt særligt vidnesbyrd om, hvordan fredelig og gensidigt udbytterig sameksistens kan se ud. Her trives frisind og foreningsliv, og på begge sider af grænsen har mange deres gang i både tyske og danske skoler, biblioteker og kulturinstitutioner. I en geopolitisk tid, hvor der er flere krige og konflikter om grænsedragning, tjener den dansk-tyske grænse til inspiration,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Kongeparret og udenrigsministeren deltager desuden i åbningen af en energikonference på GEOMAR Helmholtz Center for Havforskning i Kiel, hvor danske virksomheder og institutioner mødes med tyske beslutningstagere. Fokus for konferencen er udviklingen af dansk-tysk samarbejde om grøn brint og CO2-lagring (CCS).

Kilde: Udenrigsministeriet