Tønder: Årets Wegnerpris uddelt i dag

Årets modtager af Wegnerprisen er journalisten Lars Hedebo Olsen, der igennem flere årtier har fremhævet, positioneret og debatteret dansk kunsthåndværk og design i dagbladet Politiken samt en række bogudgivelser.

Hvis man interesserer sig for dansk kunsthåndværk og design, så vil mange også have stiftet bekendtskab med navnet Lars Hedebo Olsen. Den 51-årige Politiken-journalist har med sin skarpe, faglige og saglige pen i en årrække beriget og udvidet danskernes viden om nationens glorværdige designtradition med stribevis af artikler i Politiken og med bøger om bl.a. Børge Mogensen og Bjørn Wiinblad.

Og det er det arbejde, der har fået Wegnerprisens jury til at udpege den københavnske journalist til vinder af Wegnerprisen 2021. I begrundelsen for, hvorfor man har valgt Lars Hedebo Olsen lyder det bl.a.:

Med en energi, der kun kan udspringe af en ildsjæls personlige veneration, har Lars Hedebo Olsen gjort sig til en af dette fagområdes allervigtigste stemmer. Ingen er i tvivl om, at han konstant kæmper for at forny de narrativer, der er de altafgørende brikker i revitaliseringen af den designhistorie, der nåede toppen med Wegner og hans samtidige, men som aldrig må slutte der.”

“I juryen var der enighed om, at årets Wegnerpris skulle gå til Lars Hedebo Olsen, fordi han er med til at fastholde fortællingen om de unikke styrkepositioner, som dansk design og dansk kunsthåndværk historisk har indtaget – og fortsat indtager” fortæller Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen, der også er formand for den jury, der udpeger prisvinderne, i en presseudmelding i dag.

Juryen tilføjer i sin begrundelse, at Lars Hedebo Olsen som journalistisk bannerfører for kunsthåndværk og design, gennem sine anmeldelser, analyser og debatskabende artikler i pressen, samtidig har formået at formidle stofområdet til den enkelte læser i et letforståeligt sprog.

Årets prisvinder er – ikke overraskende – både stolt og glad for at skrive sig ind i rækken af Wegnerpris-modtagere.

“Jeg er rigtig stolt af at modtage Wegnerprisen, og mindst lige så glad for juryens begrundelse for at tildele mig prisen. Det er nok de færreste der er i tvivl om, at mit hjerte banker for dansk kunsthåndværk og design, og derfor er det dejligt, at se, at andre sætter pris på og anerkender mit arbejde”, fortæller Lars Hedebo Olsen.

Wegnerprisen blev uddelt første gang i 2015 og består af et pengebeløb på 25.000 kroner og et designmøbel. Årets uddeling af Wegnerprisen foregår for første gang på Schackenborg Slot. Det var egentlig allerede planen, at sidste års uddeling af Wegnerprisen skulle være foregået på slottet, men på grund af COVID-19 blev arrangementet aflyst.

Wegnerprisens jury består af:

Henrik Frandsen

Borgmester i Tønder Kommune

Anne Blond

Projektleder, Foreningen til etablering af et museum for Hans J. Wegners møbelkunst

Anne-Louise Sommer

Museumsdirektør, Designmuseum Danmark

Michael B. Nellemann

Bestyrelsesformand, Rungstedlundfonden & ejer af boghandlen Thiemers Magasin