Sønderjyske Hellevad er med i opløbet til Landdistriktsprisen 2023

Hellevad-Egvad Pensionistforening har fået midler sponseret til en handicapcykel. - På den måde kan vi tage vore svage medlemmer med på tur, lød det fre Birgiut Christensen, der er formand for foreningen. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Vinderen bliver kåret på årets Landdistriktskonference i Vejle den 9. oktober.

Rundt omkring i landet spirer og igangsættes mange initiativer, som spiller en stor rolle i udvikling af de danske landdistrikter. Netop de mennesker, foreninger og organisationer, der løfter et stort arbejde lokalt, modtager nu en særlig hyldest.

Tre finalister til Landdistriktsprisen 2023 er netop blevet udpeget, og mandag den 9. oktober 2023 på årets landdistriktskonference i Torvehallerne i Vejle bliver vinderen kåret.

Det er det Rådgivende Udvalg for Landdistriktspuljen, der som dommerpanel har udvalgt et finalefelt på tre ud af de 21 modtagne indstillinger. Udvalget har lagt vægt på følgende:

Har medvirket til at styrke fællesskabet i lokalsamfundet.

Har medvirket til at øge velfærden, udvikle servicetilbud og fastholde aktiviteter i lokalsamfundet.

Kan være til inspiration for andre lokalsamfund rundt om i landet.

Minister for landdistrikter, Louise Schack Elholm:

– Vi har igen i år modtaget gode og perspektivrige indstillinger til årets Landdistriktspris. Det vidner om, at der er mange, der hver dag knokler for at bevare og udvikle deres lokalsamfund. Derfor ser jeg med både glæde og spænding frem til at afsløre og hædre vinderen på Landdistriktskonferencen 2023.

De tre finalister:

Forening Udvikling Klintebjerg

Klintebjerg Havn var indtil for ca. 70 år siden en havn med kalkbrænderi, eddikebryggeri, badeanstalt, kro og købmand. Klintebjerg har tidligere været udskibningshavn for Odense, før kanalen blev gravet. Som i mange andre småsamfund lukkede disse aktiviteter ned fra begyndelsen af 1960’erne.

I dag ligger det nye foreningshus i området sammen med de nyopførte Fjordhuse. Havnen er blevet det nye samlingspunkt i lokalsamfundet.

Charlotte Inuk Hoff Hansen

Charlotte Inuk Hoff Hansen er ophavskvinden bag Strynøs forfatterarrangementer og litteraturfestival.

Litteraturfestivallen er en årlig tilbagevendende begivenhed og tradition. Litteraturfestivallen byder på besøg af populære forfattere til bøger for både børn, teenagere og voksne.

Både øens og festivallens størrelse og koncept betyder, at der i sagens natur bliver fokus på det hyggelige, intime møde og den nære dialog, publikum og forfatter imellem. Forfatterarrangementer har fundet sted månedligt siden 2018 og indtil videre har der været flere end 30 forfattere på besøg.

Hellevad Udviklingsråd

Hellevad er en landsby i Sønderjylland med godt 550 indbyggere. Efter flere år med fraflytning, er udviklingen vendt, og Hellevad oplever en stor tilflytning fra især småbørnsfamilier. Hellevad Udviklingsråd blev oprettet i efteråret 2020 med den klare målsætning fastholde tilflytningen. Derfor har Hellevad Udviklingsråd arbejdet med at bygge og renovere byens inden- og udendørsfaciliteter. Det nye råd er repræsenteret ved Hellevads frivillige foreninger, hvilket inkluderer ringriderforeningen, beboerforeningen, pensionistforeningen, idrætsforeningen, menighedsrådet, repræsentanter fra folkeskolen samt interesserede borgere.

Det er et uformelt forum på tværs af interesser, men med det fælles mål at udvikle byen og dets faciliteter. På under tre år har Hellevad Udviklingsråd stået bag etableringen af en ny svævebane, ny parkourbane, ny tribune på stadion, to nye legepladser og etablering af en helt ny 40×20 meter multibane.

Formand for det Rådgivende Udvalg, Finn Jorsal:

Indstillingsfeltet har været rigtig stærkt i år, og mange af kandidaterne kunne være blandt finalisterne. Dommerpanelet har derfor haft en vanskelig, men spændende opgave med at finde den helt rigtige vinder af årets Landdistriktspris, som vi glæder os til kåres på årets landdistriktskonference.

Konferencen finder sted mandag den 9. oktober 2023 i Torvehallerne i Vejle og vil ud over kåringen byde på et væld af indslag og debatter om udviklingen af landdistrikterne.

Kilde: Kirkeministeriet