Sønderjylland – Efter oversvømmelserne: Vær opmærksom på, at havvand kan være blandet med kloakvand

Arkivfoto - Lørdag formiddag er Aabenraa centrum stadig oversvømmet. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Region Syddanmark opfordrer borgerne i de oversvømmede områder i Aabenraa centrum, til at være opmærksomme og undgå at komme i direkte kontakt med oversvømmelsesvandet.

Fredagens oversvømmelser i Haderslev, Aabenraa og Sønderborg kommuner var omfattende, og i øjeblikket er myndighederne stadig i gang med at pumpe vandet væk fra de lavvandede områder.

Region Syddanmark opfordrer borgerne i de oversvømmede områder i Aabenraa centrum,  til at være opmærksomme og undgå at komme i direkte kontakt med oversvømmelsesvandet. 

– Havvandet kan være blandet med kloakvand og kan derfor være smittefarligt. Sundhedsmæssigt anbefales det at undgå kontakt med vandet i forbindelse med oprydning og rengøring, understreger overlæge Christian Jeppesen fra Sydvestjysk Sygehus, der deltager fra Region Syddanmark i den Lokale Beredskabsstab (LBS).
LBS koordinerer myndighedsindsatsen i forbindelse med vejrhændelsen.

Gode råd

Region Syddanmark kommer desuden med disse råd, når det gælder håndtering af oversvømmelsesvand i byområderne:
– Skal man håndtere sandsække, så brug engangshandsker. Sand fra sandsækkene anbefales ikke anvendt til sandkasser og lignende. 
– Det er vigtigt, at man vasker hænderne grundigt efter at have været i kontakt med vandet.
– Ved længere sygdom efter kontakt med oversvømmelsesvand anbefales det at søge egen læge eller lægevagt

I de øvrige oversvømmede byområder opfordrer myndighederne også borgerne til at være opmærksomme og følge ovenstående anbefalinger, da det ikke kan udelukkes, at havvandet kan være blandet med kloakvand.

Du kan læse generelle gode råd om håndtering af kloakvand på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi