Sønderborg Kommune får to mio. kr. til et fireårigt forsøg, hvor lokale borgere skal opleve danske bælgfrugter på tallerkenen. Projektet involverer bl.a. SDU, lokale landmænd og kommunale køkkener i Sønderborg Kommune og vil også sætte aftryk på DGI Landsstævne i 2029.
Gule ærter, kidneybønner, kikærter og linser osv. er i dag kun 10 gram af danskernes daglige måltider. Det skal gerne løftes til 100 gram om dagen ifølge de officielle Kostråd. De såkaldte bælgfrugter er nemlig gode for både klimaet og sundheden. Derfor er Sønderborg Kommune med i det landsdækkende projekt Dansk BælgBoost, som sammen skal gøre danske og lokale bælgfrugter til en større del af hverdagsmaden.
Projektet er finansieret Plantefonden – og har til formål at styrke sektoren for danske bælgfrugter. Projektet består af en lang række aktører på tværs af værdikæden bl.a. forsknings- og innovationsinstitutioner som SEGES Innovation, SDU, fødevarevirksomheder, landmænd, kommuner osv.
En del af projektet kommer til at foregå i Sønderborg Kommune, der får et tilskud på to mio. kr. over de næste fire år til afprøvning af danske bælgfrugter i de kommunale køkkener. Formålet er primært at få afprøvet hvad der skal til for, at de kommunale køkkener kan bruge flere lokalt dyrkede bælgfrugter, og dernæst hvad der skal til for at borgerne også kommer til at spise flere danske bælgfrugter. Et andet vigtigt formål er at undersøge hvordan linser, der også er bælgfrugter, kan dyrkes og forarbejdes lokalt og regionalt.
I forhold til produktionen skal man nu se, hvilke udfordringer, der er.
– Det er svært at producere danske bælgfrugter i dag, men der er flere lokale landmænd, der har vist interesse for at dyrke bælgfrugter. Det gælder også om at få afprøvet, hvordan der kan ske en lokal forarbejdning af fødevarerne, så de leveres til lokale køkkener, som betyder noget for vores ambitioner om at bruge lokale fødevarer, siger Tom Hartvig Nielsen, formand for Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter.
Det andet primære sigte i afprøvningen er, om folk vil spise flere bælgfrugter, og hvordan man kan få dem indarbejdet i maden.
– Her påtager vi os i Sønderborg Kommune en vigtig rolle i afprøvningen. Flere af vores køkkener er klar til at gå med i at arbejdet om at få flere danske bælgfrugter ind i maden, og vi skal over det næste stykke tid, afprøve hvordan vi kan få det til at ske. Samtidig skal vi forhåbentligt de næste par år aftage lokalt, producerede bælgfrugter, som mindsker klimaaftrykket, siger Charlotte Riis Engelbrecht, næstformand for Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter.
FAKTA om Dansk BælgBoost:
• SEGES Innovation er hovedansøger i projektet.
• 11 partnere på tværs af værdikæden deltager: SEGES Innovation P/S, Edgy Foods ApS, Sønderborg Kommune, Vejen Kommune, Kolding Kommune, Aarhus Universitetshospital, Syddansk Universitet, Innovationscenter for Økologisk Landbrug P/S, Teknologisk Institut, Food Bornholm F.M.B.A. og Gl. Buurholt ApS
• Mindst 10 landmænd i hele Danmark (både økologiske og konventionelle) får muligheden for at dyrke linser og afsætte dem lokalt og regionalt i projektet
• Projektet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer
• Projektet løber frem til udgangen af 2029
SEGES
SEGES Innovation er en uafhængig forsknings- og innovationsvirksomhed, der arbejder for en bæredygtig og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion. Vi kobler faglige indsigter med digitale teknologier, så ny viden kommer ud at virke i stalden, i marken og i hele værdikæden fra jord til bord.
At sikre balance mellem at bruge og beskytte jordens ressourcer til gavn for nuværende og kommende generationer er en udfordring, der kalder på innovation. Vi realiserer løsninger til fremtidens bæredygtige landbrugs- og fødevareproduktion – både i Danmark og internationalt. Vi kobler faglige indsigter med digitale kompetencer og teknologier, så viden kommer ud at virke i stalden, i marken, ved skrivebordet og i hele værdikæden.
