Ældre Sagen og Sønderborg Kommune samarbejder om drømmesamtaler for ældre, der højner ældres livskvalitet og styrker oplevelsen af værdighed. Indsatsen er netop sat i gang på tre plejecentre i Sønderborg Kommune.
Ældre føler sig hørt og set gennem Drømmesamtaler, og hvis medarbejdere kender borgeren, kan det opleves som meget nærværende og dermed forbedre livskvaliteten.
Drømmesamtaler er netop sat i gang på tre plejecentre i Sønderborg Kommune, hvor 16 medarbejdere på Broager Plejecenter, Gråsten Plejecenter og Dybbøl Plejecenter deltager i Ældre Sagens kompetenceudviklende kursus om Drømmesamtaler i løbet af efteråret 2024.
Indsatsen med Drømmesamtaler er bygget op af fire dele:
• Samtalekort ”Drømmesamtaler”, som er en samling kort med ideer til samtaleemner ud fra fire emneområder: Livsgnister, Erfaringer, Dagdrømme og Eftermæle. Kortene lægger op til samtaler, som giver værdi i mødet, relationen og hjælpen.
• Kompetenceudvikling af medarbejderne blandt andet med kursus i vitaliserende kommunikation, som hjælper dem til at blive endnu bedre til at lytte og være nærværende i samtalen. Undervisning i spørgeteknik og træning i nærværs-dialog med udgangspunkt i Drømmesamtale kortene.
• Samarbejde med civilsamfundet om at gribe ældres drømme. Det er ofte den lokale afdeling af Ældre Sagen, som udvikler aktiviteter i samarbejde med eksisterende tilbud i kommunen.
• Evaluering med fokus på, om indsatserne har gjort en forskel i mødet mellem ældre og ældreplejen.
Indsatsen glæder formanden for Social-, Senior- og Handicapudvalget, Stefan Lydal.
– Drømmesamtaler er i tråd med kommunens værdighedspolitik og støtter vores ambition om, at hjælpe ældre derhen, som de ønsker. Dialog er vores bærende redskab for at give mere kvalitet for ældre ud fra den situation, han/hun er i. I samarbejde klæder vi medarbejdere i ældreplejen på til at tale bedre med de ældre om deres drømme og erfaringer. Så arbejdet med Drømmesamtaler giver medarbejderne flere kompetencer, og vi er altid glade for muligheden for at styrke vores medarbejdere, som kan give mere værdi i deres arbejde og samtidig være til gavn for borgerne, siger han.
Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, ser også frem til samarbejdet.
– Ældre Sagen glæder sig over, at drømmesamtaler er kommet til Sønderborg Kommune. Vi ved, at det er vigtigt for livskvaliteten at blive mødt og set som et helt menneske. Vi bærer alle på unikke oplevelser, historier og erfaringer, der siger noget om, hvem vi er, hvad vi står for, og hvad vi drømmer om. Den viden giver samtidig bedre muligheder for at give den hjælp og støtte, der passer til den enkelte ældre. I de øvrige drømmekommuner er drømmesamtalerne et vigtigt kort i rekrutteringen, siger han.
Fakta:
Ældre Sagen begyndte i 2022 et initiativ om drømmesamtaler med udvalgte samarbejdskommuner. Drømmesamtaler er samtalekort, som giver medarbejdere i ældreplejen og pårørende et udgangspunkt for at tale med de ældre om deres drømme og erfaringer. Formålet er at skabe bedre livskvalitet for de ældre.
Kilde: Sønderborg Kommune