Børne- og Uddannelsesudvalget ønsker, at et naturtilbud for ca. 40 børn fra Midtbyens Naturbørnehus og Parkens Børnehus skal opføres ved Frydendal på Kær Vestermark. Planen er at bygge nyt i forlængelse af Naturvejledernes base, og det projekt skal der nu arbejdes videre med, da det bl.a. kræver dispensation fra Fredningsnævnet.
I budgetaftalen for 2024-2027 ønskede aftaleparterne at udvikle et naturtilbud for ca. 40 børn fra Midtbyens Naturbørnehus og Parkens Børnehus. Derfor ønsker Børne- og Uddannelsesudvalget nu, at der opføre et naturtilbud til børn fra de to daginstitutioner ved at opføre en ny bygning i forbindelse med Naturvejledernes lokaler på Frydendal.
Der er ikke tale om en egentlig daginstitution, men derimod et naturtilbud, der kan anvendes af børnehaver. Tilbygningen vil være på cirka 100 kvadratmeter med garderobe, adgang til toiletter, tekøkken med køleskab og opbevaringsrum til udstyr. Børnehaverne anvender faciliteterne på hverdage i tidsrummet kl. 8:30-14:30. Børnene afleveres og hentes i deres respektive daginstitutioner og ikke på naturtilbuddet.
Formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget, Jesper Smaling, er meget tilfreds med beslutningen.
– Det er klart den bedste løsning, fordi et naturtilbud ved Frydendal muliggør synergier og samarbejde omkring aktiviteter, lokaler og faciliteter med Naturvejlederne. Der vil ske en naturlig kobling til den allerede eksisterende naturformidling i området, hvilket er med til at gøre løsningen meget attraktiv for dagtilbuddene, fordi faciliteterne vil være i top. Det vil i høj grad smitte af på børnene, men også på medarbejderne, siger han.
Han bakkes op af Jimmy Simonsen, der er medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget.
– Vi får her et super tilbud i et naturskønt område til glæde og gavn for alle parter. For en tilbygning til Frydendal vil også udvide naturvejledernes muligheder for at kunne benytte inde arealer. Naturtilbuddet er forbeholdt dagtilbuddene på hverdage i dagtimerne, men eftermiddage og aftener er lokalerne disponible, og det åbner op for endnu en dimension for naturformidling på stedet, siger han.
Projektet skal nu skitseres og projekteres, og derefter have dispensation fra Fredningsnævnet. Derefter skal det i udbud. Sønderborg Kommune vurderer, at etableringen kan realiseres inden for det afsatte budget.
Midlertidige løsninger
Indtil der står et permanent naturtilbud til dagtilbud klar på Kær Vestermark er der midlertidige naturtilbud til rådighed for begge institutioner. Parkens Børnehus anvender en del af Egetofte Naturskole frem til den 1. januar 2025, men kommunen arbejder på at forlænge aftalen så længe som muligt.
Midtbyens Naturbørnehus anvender pt. ladcykler som transport til natursteder som midlertidig løsning. Derudover opsættes en tipi i forbindelse med Frydendal, som kan anvendes i sammenhæng med eksisterende faciliteter på Frydendal. Løsningen forventes implementeret i september/oktober 2024.
Kilde: Sønderborg Kommune