Byrådet har vedtaget en tilpasning af serviceniveauet på social-, senior- og handicapområdet i Sønderborg Kommune, der er nødvendig på grund af den økonomiske situation.
Flere ældre betyder et øget aktivitetsniveau i Hjemme- og Sygeplejen, og samtidig er udgifterne på socialområdet i Sønderborg Kommune steget. Det betyder, at senior- og socialområdet kommer til at mangle cirka 13 mio. kr. i 2023 stigende til 27,5 mio. kr. fra 2024.
Derfor har Social-, Senior og Handicapudvalget i et stort besparelseskatalog foreslået ændringer i og tilpasning af serviceniveauet. Det er nu vedtaget af Byrådet.
– Selvom serviceniveauet forandres, og det er vi rigtig kede af, så vil vi gerne fortsat opfordre borgere og pårørende til at gå i dialog med vores dygtige medarbejdere. Medarbejderne yder hver dag en stor indsats for at levere hjælp og service ude hos borgerne. Det er i fællesskabet mellem borgeren og medarbejderen, at vi får ydelserne til at give mening for borgernes oplevelse af kvalitet. Det gør ondt på os, da vi ved, at besparelserne vil give et andet serviceniveau end tidligere. Og det er vigtigt for os, at borgerne og medarbejdere stadig har et imødekommende og tillidsfuldt samarbejde, så borgerne er trygge til trods for, at Sønderborg Kommunes økonomi desværre er meget udfordret. Vi vil løbende følge konsekvenserne over for borgere og medarbejdere, siger Stefan Lydal, der er formand for Social-, Senior og Handicapudvalget.
Besparelseskataloget betyder blandt andet:
•Hjemme- og Sygeplejen: Hvilke ydelser, der konkret bliver skåret, bliver besluttet snarest. Besparelse på 17 mio. kr.
•Demensområdet: Omstrukturering af demensindsatsen, herunder ny organisering, så opgaverne bliver mere driftsnære. Besparelse på 1,0 mio. kr.
•Huset Konkel, som er et midlertidigt tilbud til unge med fysik/psykisk handicap, der flytter hjemmefra. Besparelse 1,1 mio. kr.
•Tøjvask i hjemmeplejen udbydes eksternt. Besparelse på 2,0 mio. kr.
•Ophør af betalt vareudbringning. Besparelse på 0,6 mio. kr.
•Kompressionsstrømper. Nogle borgere vil som en del af behandlingen beholde strømperne på om natten. Besparelse på 1,1 mio. kr.
•Botilbud Højbo omdannes til bofællesskab. Besparelse på 1,5 mio. kr.
Der er kommet høringssvar fra de tre høringsparter CMU Omsorg og Udvikling, Ældreråd og Handicapråd, og derudover er kommet fire høringssvar fra ikke-høringsberettede parter, som ikke er medtaget i behandlingen.
– I forhold til det oprindelige forslag har vi rettet en del områder til efter gode høringssvar, som har kvalificeret vores beslutninger. Det gør blandt andet, at vi har prioriteret ikke at spare på de forebyggende indsatser som fx spiseforstyrrelser og demens, samt de mest udsatte borgere i forhold til udsatteteam. Disse besparelser blev taget ud eller rettet til, fordi vi vurderede, at konsekvenserne ville blive for store, siger Preben Storm, der er næstformand for Social-, Senior og Handicapudvalget.
Kilde: Sønderborg Kommune