Rømø-landmand hædret med naturpris for at skabe rigere natur

Landmand Morten Sextus fra Rømø er blevet hædret for 18 års indsats for at bidrage til en rigere natur på vadehavsøen. Det skete, da han på Landsskuet Herning blev tildelt DLR Kredits pris for biodiversitet vest for Storebælt. DLR er et kredit-virksomhed, som bl.a. yder lån til landbruget. Pressefoto

Landmand Morten Sextus fra Rømø er blevet hædret for 18 års indsats for at bidrage til en rigere natur på vadehavsøen. Det skete, da han på Landsskuet Herning blev tildelt DLR Kredits pris for biodiversitet vest for Storebælt. DLR er et kredit-virksomhed, som bl.a. yder lån til landbruget.

Morten Sextus varetager naturpleje med kødkvæg på i alt 1200 hektar flere steder på Rømø – bl.a. nord for Lakolk, ved Slagtebænken og ved Spidsbjerg. Nogle arealer er hans egne, nogle er statslige, men de fleste af områderne er beskyttet natur. Alle er beliggende i Nationalpark Vadehavet.

Dommerne lagde i deres bedømmelse vægt på arealernes størrelse, fordi store sammenhængende naturområder er sjældne i Danmark. På nogle af arealerne er der genetableret naturlig hydrologi, og en del af skoven står under vand, hvilket skaber naturlige levesteder for padder, insekter – ja, sågar et havørnepar har etableret sig på et af arealerne. Der er sat kvæg ud, som giver et varierende græsningstryk. Det har til hensigt at producere kødkvæg, men den naturlige græsning er samtidig til stor gavn for biodiversiteten.

Morten Sextus er også en af initiativtagerne til at etablere en stor ferskvandssø og et vådområde på det nordligste Rømø. I alt er 20 hektar engarealer i Juvre Kog er udlagt til naturvenlig drift og pleje, og som det mest markante er Juvre Engsø etableret. Den er med sine knap ti hektar nu Rømøs største sø, og rundt om den er desuden etableret en række lavvandede vandhuller. Hele området er til gavn for en lang række fuglearter – ikke mindst nogle af de sårbare ynglefugle såsom havterne, fjordterne, stor kobbersneppe og klyde.

Morten Sextus udtrykker både glæde og stolthed over at have modtaget denne fornemme pris fra DLR Kredit. Han siger:

”Anerkendelsen bekræfter, at vi er på rette vej med vores natur- og biodiversitetsprojekter. Og man kan sige, at vi er på forkant med nogle af intentionerne i den politiske aftale, som netop er blevet indgået i Den Grønne Trepart.”

Indsatserne i aftalen skal udover at reducere landbrugssektorens udledninger af drivhusgasser sikre bedre vilkår for natur, biodiversitet, vandmiljø og drikkevand.

Rømø-landmanden var blevet indstillet til DLR-biodiversitetsprisen af sin bank, Andelskassen. Med hædringen fulgte en kontant belønning på 15.000 kroner.

Og hvad skal de så bruges til?

”Det er jo ikke tilladt at plante skov her på Rømø, så de skal bruges til at anlægge blomstermarker på nogle af mine arealer,” lyder svaret fra Morten Sextus

– – – O – – –

Morten Sextus bor i Tvismark på Rømø, hvorfra han driver sit landbrug. Han er formand for Juvre Digelag, og han sidder i bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet, hvor han repræsenterer digelagene ved Vadehavet.

Kilde: Nationalpark Vadehavet