Regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige om at opstarte oprensningen af syv danske søer via forundersøgelser af projekter fra Holbæk til Haderslev.
Plante- og dyrelivet er under pres i alt for mange danske søer. Derfor skal 41 søer restaureres, så de får genetableret et sundt vandmiljø med klart vand og en naturlig fiskebestand. Nu er aftalekredsen bag Finansloven 2022 blevet enige om at uddele 2,8 millioner kroner til at igangsætte projekter, der skal føre til oprensning af de syv første.
”Det uklare, grønne vand, der kvæler livet i vores søer, skal renses, så fisk og bundplanter igen kan trives. Vores søer er pressede af årtiers gamle forureninger fra især fosforudledninger. Nu tager vi første skridt til at rense op, og ved hjælp af tekniske virkemidler sørger vi for at bringe livet og balancen tilbage i søerne. Det her er første skridt, og vi skal videre med flere søer næste år,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Søerne, der nu skal have livet tilbage, er:
- Skarresø, Holbæk kommune
- Gudme Sø, Svendborg kommune
- Farum Sø, i Furesø kommune
- Neder Sø, Vejle og Ikast-Brande kommune
- Kulsø, Nr. Snede, Vejle og Ikast-Brande kommune
- Rørbæk Sø, Vejle og Ikast-Brande kommune
- Grarup Sø, Haderslev kommune
Der er afsat cirka 60 millioner kroner til sørestaurering frem mod 2027.
Aftaleparterne udtaler:
Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre:
”Der skal igen liv i søerne. Fortidens synder med udledning af urenset spildevand, kemistoffer, næringsstoffer mv. har kvalt livet i mange søer. Det gør vi nu noget ved og afsætter penge til at starte oprensningen og genopretningen af søerne. Det vil gavne vandmiljøet, og lokalt kan man glæde sig over forbedringerne for dyre- og plantelivet og biodiversiteten i og omkring søerne.”
Charlotte Bagge Hansen, miljøordfører for Moderaterne:
”Alt for mange søer i Danmark er i dårlig økologisk tilstand. Derfor glæder det mig, at kommunerne nu bliver tildelt midler til at restaurere de søer, regeringen har udpeget i Vandområdeplan 3. Det er både til gavn for naturen og biodiversiteten i og omkring søerne. Det er også vigtigt for mig, at borgerne kan nyde godt af søerne i deres lokalområder.”
Marianne Bigum, miljøordfører for Socialistisk Folkeparti:
”Det danske vandmiljø lider og for mange af vores danske søer er i dårlig kemisk og økologisk tilstand. Derfor blev vi med den seneste vandområdeplan enige om at sætte penge af til at begynde en restaurering og derfor er jeg glad for, at vi har kunne imødekomme samtlige af de ansøgninger til at forbedre vandkvaliteten, som vi har modtaget i denne omgang.”
Søren Egge Rasmussen, miljøordfører for Enhedslisten:
”I Enhedslisten er vi glade for at være med til, at vi nu får taget hul på den enorme opgave med at genoprette miljøet og naturen i Danmarks søer, for miljøtilstanden er ganske enkelt katastrofal. Samtidig er der akut brug for, at vi sætter ind mod forureningen med næringsstoffer fra landbrugets gylle og kunstgødning, der ligesom alt for mange andre steder i vores vandmiljø er den store synder.”
Katrine Robsøe, miljøordfører for Radikale Venstre:
”Vores vandmiljø er under pres – det gælder også for vores søer. Derfor er det enormt vigtigt, at projekterne kommer i gang hurtigst muligt, og jeg håber, at vi over de næste år kan få sikret langt flere søer til gavn for vores natur og os alle sammen.”
Sascha Faxe, miljøordfører for Alternativet:
”Genopretning af mange årtiers ødelæggelser af det danske vandmiljø er helt centralt for Alternativet. Vi er glade for, at vi tager de første skridt i den rigtige retning og håber, at vi på denne måde er i gang med at efterlade vores natur i en bedre tilstand til vores efterkommere end den er nu.”
Anne Paulin, miljøordfører for Socialdemokratiet:
“Mange af Danmarks søer er desværre i en tilstand, vi ikke kan være bekendt. Derfor er vi glade for, at vi nu kan gøre en konkret forskel for vores vandmiljø med restaurering af en række søer, hvor det klare vand og liv i søen forhåbentligt snart vender tilbage.”
Kilde: Miljøministeriet