På Als kan de få din gamle PC til at køre rigtig hurtigt med Linux – Glem alt om en dyr windows 11

Få gang i din gamle PC igen med Linux.

Endelig kan vi i genbrugsforeningen Alslug igen tilbyde at skifte en overfyldt og virusplaget bærbar med windows, ud med et styresystem i Linuxfamilien.

Mange kender Ubuntu og Android, men det er de færreste der ved at de her er eksempler på Linux.

Går du på Hovedbiblioteket i Multikulturhuset ved Sønderborg Havn og lige vil surfe lidt på computerne, så har du faktisk brugt en Linux.

– Mange efterspørger Linux i butikkerne. Men de ansatte i elektronikken i din butik får løn for at tilbyde og sælge computere , der koster noget. Deres ringe kendskab til Linux og gratis programmer går ud over kunderne. Det er de færreste sælgere der har prøvet at installere en Linux, lyder det fra Alslug.

– I Alslug kæmper vi for en bedre oplysning om Linux og derfor holder vi regelmæssige events hvor man kan komme og kigge en Linux bruger over skulderen. Og optimalt har gæster en computer eller to med der kommer til sin ret igen med en Linuxinstallation. Uden beregning forstås. Vi tager kun imod midler fra gæster hvis de insisterer på at belønne os.

– Jeg skal hilse og sige at foreningens udgifter ikke har overgået indtægter i de tyve år vi som forening har været på banen. Vi tager ikke kontingent, har 180 medlemmer, reparerer din Linux pc gratis. Vi har Linux som hobby og forlader du vores foreningslokale sådan lettere forvirret på et højere plan med en gratis, frisk Linux installation under armen eller har fået din Linux-pc til at være dobbelt så funktionel, så får Tordenskjolds soldater fra Alslug en slags kick.

Det er dette oplysningsarbejde der tegner vore forening.

Snart kommer Windows 11 til Danmark.

Den kræver en del mere af hardwaren.

I Alslug forventer vi at blive bestormet af indbyggere i Sønderborg og Aabenraa kommuner der ikke har råd til at købe en ny pc til 5-6 tusinde kroner, fordi den gamle ikke kan trække Windows 11.

– Vi har i foreningen prøvet det ved introduktion af Windows XP, Vista samt Windows 7 og 10 . Når Microsoft melder ud at opdateringer stopper til en Windows, har vi i Alslug et gratis alternativ klar med vedvarende gratis opdateringer gennem din internetforbindelse i 4 år. Hvert andet år kan man i Linux vælge at opgradere og lægge to års gratis opdateringer oveni, det man har.

Mange kender LibreOffice, Google, Firefox. Disse programmer er selvfølgelig også kendte i Linux, LibreOffice tekstbehandlingen kender både .docx og .pdf formater.

En Linux pc er en arbejdsmaskine til det lille kontor eller private gemakker. Det kræver ikke så mange resurser, men vil man spille arcadespil eller andre tunge spil anbefaler Alslug at man køber en Playstation 5.

Store Datacentre bruger Linux , netop fordi at virus og andre sikkerhedsbrister er ukendte i en opdateret Linux.

Skal du også prøve Linux på din pc?

Det være sig en bærbar eller en stationær, op til 6-8 år gammel eller nyere. Optimalt er vigtige fotos, videoer og filer flyttet til en USB nøgle eller ekstern harddisk hjemmefra. Det giver langt den hurtigste installation af Linux. I Alslug hænder det, at vi kan hente data ud af en ellers helt død pc.

Kan vi ikke redde harddisklagermediet, kan vi ofte til byde en brugt totalt renset harddisk til få hundrede kroner og en Linux installation så du igen har en brugbar pc.

– Behøver vi fortælle at opdateringer til alt installeret Linuxsoftware heller ikke koster noget. Vi flytter selvfølgelig data tilbage på din pc efter Installation.

Førstkomne event dag er lørdag den 11. september mellem klokken 13 og 16.30 på 1.sal, Foreningshuset, Bakkensbro Aktivitetscenter, ( Den gamle skole i Ullerup), Bakkensbro 6, Ullerup, 6400 Sønderborg.

Det er muligt at købe en brugt  Linux pc for 350 kr i foreningen

Se eventuelt vores kalender på www.Alslug.dk

Alslug står for ”Alssund Linux User Group”