Politiet i Haderslev og SSP i Haderslev Kommune har i den seneste periode øget sit fokus på busstationen i Haderslev efter enkelte henvendelser om støjende adfærd, der skaber utryghed omkring Haderslev Busstation.
Syd- og Sønderjyllands Politi, Haderslev Kommune samt Sydtrafik og Tide Bus gennemførte i sidste uge en tryghedsvandring på Haderslev Busstation.
Politiet i Haderslev har de seneste måneder i øget omfang haft fodpatruljer til stede på busholdepladsen i byen. Politiet samarbejder desuden med Haderslev Kommune, Sydtrafik og Tide Bus om tiltag, der kan øge den oplevede tryghed i området.
Det øgede fokus fra myndighedernes side kommer efter enkelte henvendelser, hvor borgere oplever, at det kan være utrygt at opholde sig på busstationen om aftenen og efter mørkets frembrud.
Vicepolitiinspektør Søren Rønnov, der er leder af Syd- og Sønderjyllands Politis områdecenter i Haderslev og Vejen, understreger, at målt på antallet af anmeldelser, er busstationen et ganske trygt sted at opholde sig.
”De seneste måneder har der været enkelte anmeldelser om mindre alvorlige forhold, hvor nogle borgere for eksempel har været generet af støjende adfærd fra unge, som har opholdt sig ved stationen. Så generelt er busstationen et ganske fredeligt område. Men som konsekvens af anmeldelserne har vi i en periode øget vores patruljering i området. Og vi har samtidig en god dialog med Haderslev Kommune i forhold til forebyggende tiltag, for eksempel bekymringssamtaler med de unges forældre, hvis det bliver nødvendigt,” fremhæver Søren Rønnov.
Haderslev Kommune understreger, at de også har fokus på situationen.
”Lige nu oplever vi, at der er nogle mindre grupper af unge, der opholder sig en del på busstationen. De gør ikke noget ulovligt, men det kan godt opleves som utrygt at opholde sig alene på busstationen, hvis der også sidder en gruppe unge og stemningen er høj. Derfor forsøger vores SSP-medarbejdere at komme i dialog med de unge, lytter til dem og giver dem indblik i, hvilke fritidsmuligheder der ellers ligger i vores kommune”, siger Hassan Najem, der er hotspotchef og leder af SSP og forebyggelse i Haderslev Kommune.
Tryghedsvandring skal sætte fokus på den oplevede tryghed
Syd- og Sønderjyllands Politi, Haderslev Kommune samt Sydtrafik og Tide Bus gennemførte i sidste uge desuden en tryghedsvandring på Haderslev Busstation. Tryghedsvandringen er også et tiltag, der skal øge den oplevede tryghed på busstationen.
En tryghedsvandring er en metode til at skabe et bedre lokalmiljø. På vandringen går man tur i et område for at finde steder, der kan forbedres, samt gode eksempler til efterfølgelse.
Under tryghedsvandringen var der fokus på, hvordan busstationen kan blive et mere indbydende sted at opholde sig, idet der øger den oplevede tryghed, hvis der for eksempel er lyst, rent og pænt og åbne omgivelser, ikke mindst om aftenen og i de mørke timer.
Sydtrafik bakker op om processen og har blandt andet forpligtet sig til at lave ordensregler for ophold på busstationen.
”Det skal være rart at vente på bussen ved Haderslevs største knudepunkt for kollektiv trafik, og det kræver en fælles indsats,” siger Jette Lauridsen, der er afdelingschef for Kunde og Marked i Sydtrafik.
Når ordensreglerne er sat op, skal det gerne blive mere tydeligt for alle, hvilke forventninger borgerne kan have til hinanden, når de opholder sig på busstationen.
Syd- og Sønderjyllands Politi laver en rapport med anbefalinger på baggrund af tryghedsvandringen, der skal danne grundlag for den videre proces.
Syd- og Sønderjyllands Politi har tidligere gennemført vandringer i Haderslevs natteliv, i særligt udsatte boligområder i Esbjerg og i et udsat erhvervsområde i Padborg.