Nu på fredag står den på laks i Vidåen ved Tønder

Når uret siger 1 minut over midnat natten til fredag den 16. april er laksesæsonen startet i Vidåen ved Tønder.

Og i øvrigt mange andre steder i landet også.

Og rigtig mange lystfiskere er klar til sæsonen. Det helt specielle blink, den bedste spinner, den hemmelige flue, alt er gjort klar mindst ti gange, og i drømmene hugger den store laks tidligt om morgenen.

Mindstemålet for laks i ferskvand er i øvrigt 40 cm.

Laksekvote igen i år

Når lystfiskeren har været heldig og har fanget en laks i Vidåen, så er det slut for vedkommendes laksefiskeri i Vidåen for denne sæson.

Laksefiskeriet i Vidå, Brede Å og Gels Å samt mange andre åer og vandløb er nemlig med en laksekovote – dvs. max. 1 laks pr. lystfisker pr. år og så er der en total laksekvote – den kan eks. ses på www.vidaa.dk gældende for de laks der fanges i Vidåsystemet, der består af Vidå, Grønå, Sønderå mm.

Laksekvoten i Vidåens vandsystem er på 75 laks i 2021

  • Der må maksimalt hjemtages 35 laks på 75 cm eller derunder og 35 laks over 75 cm. Længden på laks måles som totallængden. Kvoten gælder for bekendtgørelsens § 1, stk. 1, nr. 6 nævnte områder fra den 16. april til og med den 31. oktober.
  • Der må maksimalt hjemtages 5 laks i den øvrige del af Vidå vandsystem. Disse laks er ikke opdelt i størrelsesgrupper. Kvoten gælder for bekendtgørelsens § 1, stk. 1, nr. 7, litra a, nævnte områder i Vidå vandsystem fra den 16. april til og med den 31. oktober.
  • Der må højst hjemtages én laks pr. mand inden for kvoten i Vidå vandsystem.
  • Indrapportering af laks foregå inden kl. 24.00 på dagen, hvor laksen er fanget, og det gælder både hjemtagne og genudsatte laks. Oplysninger om fangst både hjemtagne og genudsatte laks skal være offentligt tilgængelige på: www.vidaa.dk.
  • I forbindelse med registrering af fangsten, skal der for både de hjemtagne og genudsatte laks indrapporteres om laksen havde fedtfinne eller om fedtfinnen manglede.

Kvoterne er tildelt definerede områder, som er beskrevet i “Lovbestemte regler for fiskeri i Vidå”.

Husk:

Inden man går i gang, så skal man sikre sig et fiskekort – enten et dagskort eller et årskort til Vidåen og man skal have det obligatoriske fisketegn.

Dagkort/årskort til Vidåen – www.vidaa.dk

Det obligatoriske fisketegn – www.fisketegn.dk

Tønder – en skøn indkøbsby med masser af specialbutikker

Indrømmet, som lystfisker gælder det selve naturen, vandet, fisken og oplevelsen.

Kigger vi på Tønder, der i øvrigt tidligere er blevet udnævnt til Danmarks mest hyggelige handelsby, så byder den altså på mange gode oplevelser til den vigtigste del af familien.

Her er der svømmehal, idrætscenter, skaterbane, vandrermuligheder, og, ikke mindst, rigtige gode shoppingmuligheder.

På gågaden finder man specialbutikker med et stort udvalg indenfor modetøj, sko, isenkram, blomsterbutik, frisører, urmager, møbler, optikere, ejendomsmæglere og meget andet.


En gåtur gennem Uldgade, Spikergade, et kig på Kagmanden på Torvet, Kristkirken og mange andre seværdigheder er med til at gøre Tønder, der ligger indenfor kasteafstand fra Vidåen, til en unik oplevelse, hvor man også kan overnatte på Hotel Tønderhus og Hostrups Hotel.

Tønder er i øvrigt Wegners fødeby og man kan både se stolene i Vandtårnet og købe dem i byen.

Når først vi er kommet over Corona-udfordringen så er der også Hagges Musikpub, rigtig gode spisesteder, et fantastisk museum og endnu flere muligheder, der gør byen til en oplevelse.

Mens far fanger laksen…

Knæk & Bræk til alle – Erik Egvad Petersen – Jeg skriver om outdoor og lystfiskeri og har gjort det siden 1989 – har bl.a skrevet bøgerne “Fiskevande i Danmark” – “Angelgewässer in Dänemark” og laver reportager til lystfiskertidsskrifter i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Holland.
I dag er jeg også aktuel på lystfiskerportalen www.fiskevandeidanmark.dk.