Museum Sønderjylland: Sommerferielejr i middelalderen    

Synes du middelalderen er spændende? Er du vild med gamle dage? Kan du lide at være aktiv og prøve nye ting af?  Så er Museum Sønderjyllands historisk sommerlejruge lige noget for dig. 1.- 5. juli, hver dag kl. 9-15, skal vi arbejde med middelalder på mange måder. Der skal smedes en kniv, væves farverige bælter, man kan komme med på arkæologisk udgravning og ikke mindst skal vi holde en middelalderfest.

Middelalderen begyndte ca. 1100 e.v.t. og varede til ca. 1550. Engang blev middelalderen kaldt både mørk og sort. Men den har sprudlet af farver både på tøjet, væggene og i bogen. Farverne blev fremstillet af naturlige pigmenter. Okker fra jorden giver røde og gule farver, indigo fra en importeret plante giver den dyre blå farve, sod fra smedens skorsten bliver til sort, og kridt giver hvid maling. I middelalderugen er der farver på tapetet. Man kan onsdag designe sin egen kappe med sit helt eget våbenskjold og ikke mindst væve et kulørt bælte til den kniv man torsdag kan smede i museet smedje.

En pind, en klud og lidt fantasi

Middelalderugen byder mandag på leg og små konkurrencer. De allerfleste lege kræver et minimum af redskaber eller slet intet andet end dig selv, en kammerat, lidt kræfter og fantasi. Det man havde ved hånden, blev hurtigt til legetøj. En pind, en klud og en strik så har du en hest. Vi skal lave kæpheste, sy bolde, trille på tønde og kaste med tallerkner og mandagen sluttes af med den store ringridning og andre dyste.

På arbejde i udgravningen nær Kolding

Tirsdag er det på tide at tage graveskeen i den anden hånd. Sammen tager vi ud på en udgravning for at prøve vores evner som arkæolog af. På udgravningen kommer vi til at grave akkurat som arkæologerne gør, prøver at gå med metaldetektor og teste andre redskaber, som arkæologer bruger. Når vi er færdige med at grave, og forhåbentlig har fravristet den sorte muld nogle interessante fund, pakker vi sammen for at lade op til næste dag.

Svede og festdag

Torsdag er smededag ved den varme esse. Her skal der arbejdes. Bælgen skal trækkes, så temperaturen kan nå de næsten 900 grader for at det hårde jern kan formes til en kniv. Når kniven er klar, skal den skæftes og der skal syes et etui i læder. Til slut skal den naturligvis skærpes, så den kan bruges fredag til i køkkenet.

Fredagen står i festens tegn. I museets lille bulhus skal der bogstaveligt talt andre boller på suppen og maden der skal laves og spises, er både en bondetøs og en prinsesse værdig. Fra bulhusets køkken skal der steges og koges mad fra det finere renæssancekøkken men også brød, grød og oste, som stod på bondens menukort. Dagen og ugens sluttes med at vi sammen spiser rundt om bålet eller i det grønne.

Hele ugens program

Middelalderugen foregår på museet i Haderslev, både ude og inde i museets udstillinger. Hver dag begynder med en introduktion til emner fra middelalderen og dagens tema. Mandag er legedag og forberedelse til udgravning. Tirsdag skal vi på arkæologisk udgravning. Onsdag handler det om garn, farver og middelalderens klædedragter. Torsdag går vi i smedjen og der skal smedes en kniv. Fredag er er middelalderfest, her laver vi middelaldermad, leger og dyster.

Tilmeld dig her

Middelalderugen foregår på Museum Sønderjylland i Haderslev og ude på en arkæologisk udgravning i Kolding. Ugen er primært for børn mellem 7- 14 år. Man kan deltage en, flere eller alle dage mellem 1.- 5. juli 2024. Der er mulighed for at komme allerede kl. 8, men ellers begynder middelalderugen kl. 9-15.  Det koster 250 kr. pr. dag pr. person at deltage. Inkluderet i prisen får man materialer, er med på udgravning, drikkelse og let forplejning.

Tilmelding via www.msj.dk senest 28. juni eller på tlf. 30 80 26 87 eller mail til mees@msj.dk

Læs mere på www.msj.dk, hvor du også kan tilmelde dig.

Kilde: Museum Sønderjylland