Temperaturmåleren torsdag aften er igen på vej nedad. Minusgraderne overvejer i denne tid. Godt med noget varmt i maven. Årstiden skriger efter suppe. Og man kan godt være kreativ. meget kreativ. Og man kan spare kassen og en masse arbejde. Suppen kan laves til mindst 2 dage.
Et kig i spisekammeret/køleskabet viser gulerødder, kartofler og måske ligger der en bakke oksekød i fryseren. Egentlig kan man bruge de fleste grøntsager og rodfrugter. Porrer er også gode. Kartoflerne må gerne være store og kogefaste. Kig efter tilbud når det gælder kød, eller hold bare et par kødløse dage. Det sker der ikke noget ved.
Fisk eller oksekød – hvad man har ved hånden, eller Rema1000 på tilbud
Torskefilet eller sej. Hvad kommer først på tilbud. Eller måske er der oksekød på tilbud. Et kig i aviserne fra Netto, Rema1000, Fakta, Lidl, Aldi og har man hurtigt et overblik hvor der er skæve gulerødder til små priser og hvor de har torskefilet til små penge.
Start med at skære gulerødder, løg (køb altid store løg) kartofler, porrer, selleri i små ske-bidder. Så bliver de nemmere og hurtigere møre. tag en stor gryde – 10 liter – salt og peber efter smag – ikke for meget – fedtstof i bunden og så svitses rodfrugterne grundigt igennem. de skal IKKE brankes, men når de svitses er de med til at give en god smag.
Når det er svitses godt igennem tilsættes vand fra hanen. Og så sættes det hele på lavt blus – slowfood til small money.
Fisk eller oksekød skæres også ud til små ske-passende stykker. Efter ca. 30-40 minutter tjekkes om rodfrugterne er møre – de skal ikke være smattede. Så tilsættes fisk/kød og så skal det opvarmes/simre godt i ca. 20 minutter. Tilsæt karry efter smag og behag samt farve. Husk altid: Øjnene spiser med.
Slut resultatet skal gerne blive omkring 5-6 liter suppe. Nok til 2-3 personer i to dage.
Spis brød til. Brug brødristeren og få ryddet op i din brødskuffe.
Skal man flotte sig, så nyd en flaske kold hvidvin til suppen.
Min indkøbsseddel:
2 kilo kogefaste kartofler (store)
2 kilo løg (store løg – ikke rødløg)
2 kilo gulerødder (store)
1 selleri
1 bdt. porrer
Karry
Torskefilèt (hvis det er på tilbud) 500 gr. – 1 kilo
Oksekød/gullasch (hvis det er på tilbud) 500 gr. – 1 kilo