Hvordan skaber vi et fællesskab på tværs af sprog, kultur og historie? Koncerten Kærlighed og Sindelag stiller netop dette spørgsmål gennem musik, der favner både romantikkens store følelser og det moderne grænselands mange stemmer.
Et værk om grænser – og deres opløsning
Rasmus Zwickis ”DER ER VI” er et nyt værk for orkester, sangsolister og kor, hvor grænser – både fysiske, sproglige og følelsesmæssige – udforskes gennem et levende og foranderligt tonesprog. I tredje sats har komponisten anført, at der skal skabes ”en myriade af ekkoende stemmer” – en musikalsk refleksion over, hvordan vi som mennesker er en broget flok, der alligevel hører sammen.
Værket er blevet til i samarbejde med gymnasieelever fra det dansk-tyske grænseområde, og teksterne bevæger sig gennem 12 nært beslægtede sprog, bl.a. dansk, tysk, skandinaviske sprog, nederlandsk, skotsk og yiddish. Det skaber et auditivt landskab, hvor ordene mødes, kolliderer og påvirker hinanden – præcis som de kulturer, der lever side om side i grænselandet.
Zwicki beskriver selv værket således: ”Ordenes klange mødes, kolliderer og imiterer hinanden i en musik, der gennem gentagelser og langsomme, gradvise udviklinger afspejler de konstante forvandlinger, som samspillet mellem forskelligheder skaber i et grænseland.”
70 år med fredelig sameksistens
DER ER VI markerer også 70-året for København-Bonn-erklæringerne fra 1955 – en milepæl i det dansk-tyske forhold, der sikrede, at mindretallene på begge sider af grænsen blev anerkendt og beskyttet. Formand for Sydslesvigs Forening, Gitte Hougaard-Werner, understreger vigtigheden af denne aftale:
“Vi er nået fra et mod hinanden til et ved siden af hinanden, til nu et med og for hinanden. Men det er ikke noget, der bare er skabt og skal være en selvfølge.”
Historisk set har grænselandet været præget af krige og spændinger, hvor man levede adskilt. Først med erklæringerne fra 1955 blev der skabt et tillidsbaseret samarbejde, hvor princippet var klart: “Dansk er, hvem der vil – tysk er, hvem der vil.”
Men identitet er ikke statisk, og den skal fortsat plejes, især blandt unge. Hougaard-Werner peger på kulturens rolle i denne proces:
“Vi skal vise ikke bare dansk kultur, som den var for 20 år siden, men også det moderne danske – det der rører sig lige nu i Danmark. Via teater, koncerter og musik kan vi transportere utrolig meget i forhold til samfundsforståelse og den virkelighed, vi lever i.”
Musik som brobygger
Koncerten er skabt i samarbejde med Opera på Grænsen og gymnasiekor fra både Syd- og Sønderjylland samt Sydslesvig. Med dirigent James Sherlock i spidsen vil orkester, kor og solister forvandle DER ER VI til en musikalsk manifestation af grænselandets historie og fremtid.
I en tid, hvor grænser flere steder i verden bliver trukket skarpere op, viser denne koncert en anden vej: En vej, hvor vi både kan være stolte af vores egen identitet og åbne over for andres. Som Hougaard-Werner formulerer det:
“Vi vil de andre, men vi opgiver ikke os selv.”
Billetter – KLIK HER
Kulturhuset Harmonien, Haderslev, 11. marts 2025 kl. 19:00
Alsion, Sønderborg, 12. marts 2025 kl. 19.00
Deutsches Haus, Flensborg, 13 marts kl. 18:30