Kan du sige EPX? – Det kommer du altså bare til – det er navnet på den nye praktiske gymnasieuddannelse ….

Regeringen og partierne er enige om, at der skal oprettes en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse (epx), som skal slå dørene op i august 2030. 

Alle unge skal efter grundskolen have mulighed for at begynde på en uddannelse i nærheden af, hvor de bor, hvor der er et stærkt ungdomsmiljø, og som holder alle døre åbne til videre uddannelse.

Det mener regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti, der har indgået en aftale om en milliardinvestering i en ny gymnasieuddannelse. I forhandlingerne har der særligt været fokus på samtidig at styrke uddannelsesmulighederne uden for de større byer.

Med aftalen prioriteres der cirka 5 milliarder kroner årligt til at drive epx, den nye praktiske gymnasieuddannelse, når uddannelsen er fuldt indfaset. Det skal understøtte, at elever på uddannelsen både skal have boglig og praktisk undervisning af høj kvalitet og skal have adgang til udstyr og værksteder som for eksempel simulationsrum, medielokaler, værksteder og laboratorier. Derudover afsættes der 4,8 milliarder kroner i 2027-2034 til implementering, herunder især engangsinvesteringer i værksteder, nye faglokaler og udstyr.

Aftalen indebærer merudgifter på cirka 2,3 milliarder kroner årligt fra 2030. Det svarer til et løft på cirka 10 procent i forhold til udgifterne til ungdomsuddannelserne i dag.

Ny praktisk gymnasieuddannelse, epx

Uddannelsen bliver en toårig gymnasieuddannelse med mulighed for en etårig overbygning. 

Elevernes skoledag bliver en kombination af praktisk og boglig undervisning. Det er aftalepartiernes ambition, at epx-uddannelsen skal være præget af undervisning i tæt samarbejde med erhvervsliv og relevante offentlige institutioner.

På epx vil unge i Danmark få en ny vej til studiekompetence og almen dannelse med både humanistiske, tekniske, naturvidenskabelige, etiske, æstetiske og digitale perspektiver.

Uddannelsen opbygges med faglinjer og eleverne får en fast klasse for at sikre gode klassefællesskaber. Valget af faglinje vil tage afsæt i elevens egen interesse og vil ikke fastlåse elevens efterfølgende uddannelsesvalg. 

Aftalen sikrer, at der også i fremtiden er uddannelsesmuligheder for unge uden for de større byer. Både for dem, som ønsker sig en praktisk vej, og dem, som ønsker sig en mere boglig vej.

Epx holder dørene åbne til de videregående uddannelser

Den toårige epx giver adgang til erhvervsuddannelser og erhvervsakademiuddannelser. Der vil være mulighed for at tage en overbygning på et år, som giver adgang til alle professionsbacheloruddannelser. Adgang til akademiske bacheloruddannelserne vil kræve efterfølgende supplering eller udvidet fagpakke på op til seks måneder, som det kendes fra hf i dag. Eleverne kan inden for de eksisterende adgangskrav med en epx uden overbygning endvidere opnå adgang til visse professionsbacheloruddannelser via kvote 2, hvis de vælger og består bestemte gymnasiale fag i løbet af uddannelsen. Det er dog ambitionen at justere optagelsessystemet i god tid, før det er relevant for ansøgere fra epx, jf. Aftale om rammerne for reform af universitetsuddannelser i Danmark.

Det vil kræve en bestået folkeskolens afgangseksamen eller aflagt prøve fra den forberedende grunduddannelse (fgu) at blive optaget på epx. 

På uddannelsens første år skal alle elever i udgangspunktet have dansk, matematik og engelsk på gymnasialt C-niveau. På andet og tredje år kan eleverne vælge at løfte disse og andre fag til B- og A-niveau. Eleverne vil derudover blive undervist i en række erhvervsfag og professionsrettede fag. Der nedsættes en faglig ekspertgruppe, som skal komme med anbefalinger til den konkrete tilrettelæggelse af epx-uddannelsen, blandt andet uddannelsens struktur, fag og prøveformer.

Med reformen af ungdomsuddannelseslandskabet afskaffes den toårige hf, 10. klasse, eux og grundforløbets 1. del på erhvervsuddannelserne og erstattes af epx. 

Dette giver mulighed for at sikre mere sammenhængende forløb for alle unge og styrke uddannelsesmulighederne uden for de største byer. Det er aftalekredsens ambition, at epx skal have samme brede geografiske tilgængelighed, som stx har det i dag, og at reformen samtidig kan fastholde de mange stx-gymnasier, som i dag er truet af mindre ungdomsårgange.

Skoler og kommuner skal kunne tage forskud på nogle af de ændringer, reformen medfører. Blandt andet skal lovgivningen ændres, så der bliver mulighed for, at hf også kan forberede elever til erhvervsuddannelserne. Samtidig skal der være bedre muligheder for, at kommuner og erhvervsskoler kan samarbejde om 10. klasse.

Kilde: Undervisningsministeriet