Fængsels- og politiansatte oplever i stigende grad, at der bliver søgt om aktindsigt i deres fulde navne. Samtidig bliver f.eks. ansatte i fængslerne, politiet og sundhedssektoren udsat for vold, trusler og chikane både i og uden for arbejdstiden. Regeringen ønsker at ændre lovgivningen, så navne på særligt udsatte offentligt ansatte i videre udstrækning end i dag kan undtages fra retten til aktindsigt.
Faggrupper som fængsels- og politiansatte oplever, at aktindsigt i stigende grad bliver brugt til at skaffe fulde navne på de ansatte. Med den viden kan yderligere personlige oplysninger om f.eks. bopæl, telefonnummer og oplysninger om familiemedlemmer ofte tilvejebringes og bruges som pressionsmiddel eller til at chikanere de ansatte.
En undersøgelse fra Fængselsforbundet fra sidste år viste, at omkring halvdelen af de adspurgte medlemmer har oplevet, at indsatte får udleveret fulde navne på fængselsbetjente gennem aktindsigt. Tal fra Rigspolitiet peger også på en stigning i antallet af aktindsigter i medarbejdernes personalesager.
Derfor vil regeringen nu sikre, at navne på særligt udsatte offentligt ansatte med borgernære funktioner kan undtages fra retten til aktindsigt i videre udstrækning, end hvad der er tilfældet i dag.
Justitsminister Nick Hækkerup udtaler:
”Vi har at gøre med offentligt ansatte, der hver dag går på arbejde for at være med til at sikre, at du og jeg kan føle os trygge. Dem har vi en særlig forpligtelse til at passe på – også når de har fri. Det er helt uacceptabelt, hvis aktindsigt kan udnyttes til at chikanere og intimidere offentligt ansatte, og efter min mening tager de nuværende regler ikke tilstrækkeligt hensyn til visse gruppers sikkerhed. Det skal vi have gjort noget ved.”
Regeringen ønsker at drøfte, hvordan den præcise ordning skal skrues sammen i forbindelse med, at Folketingets partier skal drøfte eventuelle ændringer af offentlighedsloven. Her vil der bl.a. skulle ses på, hvilke grupper af offentligt ansatte der har behov for ekstra beskyttelse af deres identitet.
Regeringen er samtidig opmærksom på, at der er en række hensyn, som bør overvejes grundigt, hvis retten til aktindsigt i navne på offentligt ansatte begrænses. Det kan nemlig have betydning for en borgers mulighed for at udrede eventuelle misforståelser eller afdække inhabilitet hos en sagsbehandler, hvis adgangen til aktindsigt begrænses.
Justitsministeren forventer at invitere Folketingets partier til drøftelser om offentlighedsloven inden sommerferien.