– Hvis du vil have storkepar i reden, så skal der fodres…

Storke ved foderspangen i SønderjyllandHvis man vil have storkeliv i sin storkerede er der ingen vej udenom. En foderspand med fisk eller små daggamle kyllinger lokker storkepar til. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Allerede for mere end 30 år siden blev storkene fodret i Danmark. Det skete i Rudbøl ved den gamle brandstation.
Den daværende brandkaptajn fodrede storkene med fisk, der blev opbevaret i fryseren og han huggede blokke ud, så det kunne nå at tø op til dagen efter.
Flere gange var der op til 5 flotte og store storkeunger i reden i Rudbøl.

Samme metode bruges ved adskillige af rederne i år igen i det sønderjyske.

Storken er en kulturfugl

Den, der tror at storken bygger sin rede, tror ikke på storken. For selvom man opleve storken komme flyvende med grene og andet i næbbet, så er der kun tale om småreparationer, og vel dybest set bare noget de gør pr. instinkt.
Derfor skal storkerederne gøres indflytningsklare med grene og halm som det absolut mindste, hvis man vil gøre sig håb om at få et storkepar og måske unger.

Syd for den dansk/tyske grænse, hvor der er mange flere storke end i Danmark, er det første man gør når et storkepar se på reden, at stille et vaskefad med vand og et vaskefad med småfisk under reden.
Det gør det nemt for storkeparret at finde føden uden at skrulle bruge for mange kræfter. Senere bruger man bare en spand til vand og mad til storkene. Der er tale om småfisk på max. 4-6 cm. Typisk skaller.
Syd for grænsen er chancerne for at opleve en stork bag en traktor, der er ude for at snitte græs eller andet også større end her i landet.

Stork ved foderspand i Sønderjylland
Hvis man vil have storkeliv i sin storkerede er der ingen vej udenom. En foderspand med fisk eller små daggamle kyllinger lokker storkepar til. Foto: Erik Egvad Petersen – www.sydnyt.dk

Læs mere om den sønderjyske storke her.