Hammershøi i Haderslev på Kulturhuset Bispen

Hvem var kvinden, som var et yndet motiv i Vilhelm Hammershøis malerier? Og hvem var den kontroversielle maler, som mange i samtiden ikke forstod? Kulturhuset Bispen byder i samarbejde med Haderslev Kunstforening på to foredrag om den danske maler Vilhelm Hammershøi og hustruen Ida.

Jesper Wung-Sung har skrevet en lang række bøger for voksne, børn og unge og har blandt andet modtaget Bogforums Debutantpris, Det Danske Akademis Silas-prisen og De Gyldne Laurbær.

Forfatter Jesper Wung-Sung skræller lagene af maling af Ida Hammershøi for at finde ind til kvinden bag Vilhelm Hammershøis motiv i mange malerier. Hun får krop og sjæl og stjæler i den grad billedet i denne insisterende lavmælte roman om at være hustru til den verdensberømte maler. Det er fortællingen om Ida Hammershøis liv og udvikling fra ung pige til enke i årene 1890 – 1916 og et bud på, hvordan det må have gået for sig i de tomme stuer hos stilhedens mester.

Jesper Wung-Sung fortæller om sin roman ”Kvinde set fra ryggen”, der handler om Vilhelm Hammershøis kone Ida. Hun bliver den store malers livsledsagerske og foretrukne model. I dag sælges malerierne af den ofte rygvendte kvinde for tocifrede millionbeløb, men hvem var hun?

Wung-Sung fortæller om research, kunst, følelser og om hvordan ”Kvinde set fra ryggen” er forbundet med ”En anden gren”, romanen om hans oldeforældre, San og Ingeborg Wung-Sung.

Foredraget 4. oktober kl.19 er et samarbejde med Haderslev Kunstforening. Medlemmer herfra kan købe billetter til særpris.

I september kan man forinden blive klogere på den stilhedens mester Hammershøi når Kritiker Dr. Phil. Henrik Wivel fortæller om Hammershøis kunst og dens forudsætninger i hans samtids fotografiske billedesyn og åndelige strømninger. Med nedslag i Hammershøis liv og nære relationer til sin familie tegnes konturerne op af en usædvanlig kunstners skæbne. 

Til foredraget 7. september kl.19 i Kulturhuset Bispen vises også en række eksempler på Vilhelm Hammershøis betydelige værker.

Billetter kan bestilles via haderslevbibliotekerne.dk