Grøn mand gå rød mand stå: Gør dit barn trafiksikker til skolestart

Det kan være en stor mundfuld for små, nye trafikanter at lære at læse trafikken rigtigt, men med lidt øvelse kan du hjælpe dit barn godt på vej. Børneulykkesfonden guider til den bedste og sikreste skolestart.

Det er en stor dag, når børn starter i skole. En ny hverdag begynder med mange nye oplevelser, såsom at møde nye klassekammerater, ny lærings- og legeplads, ny skoletaske og meget mere. Men skolestart er også forbundet med, at mange børn nu skal ud i trafikken, og i 2023 starter omkring 60.000 nye skolebørn og dermed også 60.000 nye, små trafikanter.

Sikkert til skole

Når dit barn begynder i skole, er det en rigtig god idé at lære dit barn den sikreste vej til skole og cykle eller gå den mange gange. Husk, at den sikreste vej ikke nødvendigvis er den korteste. En lille omvej tager heldigvis ikke ret lang tid. Ifølge loven skal barnet være mindst 6 år, før det må cykle alene i trafikken. Indtil da skal det følges med en person, der er 15 år eller derover. Det betyder dog ikke, at barnet er klar til at cykle alene, fra det er 6 år. Som tommelfingerregel er børn først klar til at cykle alene, når de er 10-12 år.

”Forud for skolestart er det en rigtig god idé at øve ruten til og fra skole, så barnet kender den og er opmærksom på de farer, man kan møde undervejs. Som forælder kan man tale med sit barn om de ting, man ser og oplever undervejs på ruten. Forklar for eksempel, hvorfor I stopper, når der er hajtænder, og fortæl hvad de forskellige skilte betyder. Og læg vægt på, at målet ikke er at komme hurtigst frem, men at det derimod handler om at overholde reglerne og køre sikkert,” fortæller Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Sidste år var der 660[1] tilskadekomne børn på cykel i alderen 5-9 år, viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen. Det er 200 færre end i 2021. Det samlede billede viser et generelt fald siden 2016, hvor antallet af tilskadekomne toppede med et tal på 1320. Desuden viser opgørelsen, at kun 1 % af de tilskadekomne børn i aldersgruppen ikke har båret cykelhjelm på tidspunktet for ulykken.

”Det er skønt at se, at udviklingen fortsat går den rigtige vej. Det er også yderst positivt, at stort set alle børn i alderen 5-9 år bærer cykelhjelm og oftest slipper med lette skader, når de kommer galt afsted,” siger overlæge Christian Færgemann fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

”Vi håber, at antallet af tilskadekomne børn i trafikken vil fortsætte med at falde, men det er vigtigt, at det ikke sker på bekostning af børns færden i trafikken. Derfor vil vi fortsat arbejde for, at børn får en tryg start i trafikken. For os er det vigtigt, at forældre hjælper deres børn til at blive sikre cyklister, og ikke blot kører deres børn i skole. Jo før børnene stifter bekendtskab med trafikken i sikre omgivelser, jo bedre,” afslutter Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Kilde: Børneulykkesfonden