Gråsten Slot: Nyplantet egetræ pryder slotshaven

Hvert år tager hendes Majestæt Dronning Margrethe II en havetur på Gråsten Slot sammen med slotsgartner Bjarne Nørgaard. I 2020 havde turen dog et ekstra ophold, da majestæten sammen med sin søster H.K.H. Prinsesse Benedikte skulle udvælge placeringen af det velvoksne egetræ, som hun modtog i anledning af sin 80-års fødselsdag i foråret. Det royale søskendepar valgte, at træet skulle placeres på plænen ned mod slotssøen og voldgraven med Gråsten Slot som prydelig baggrund. Denne ”Dronningeeg” vil vokse sig til sin fulde vælde igennem århundrederne. Egetræer bliver normalt op mod 500 år gamle, men kan blive meget ældre. Eksempelvis Kongeegen i Jægerspris Nordskov, som har en anslået alder på 1.500 til 2.000 år.

Bag gaven står fire organisationer: Danske Planteskoler, SMVdanmark, Dansk Håndværk og Danske Anlægsgartnere, som i en fælles meddelelse udtaler: ”Vi kan ikke forestille os en bedre gave end netop egetræet – det mest majestætiske blandt de klassiske danske træer. Ligesom Hendes Majestæt udgør et velvoksent egetræ et naturligt samlingspunkt, troner i landskabet og bliver skønnere og skønnere med årene. Vi håber, at gaven vil bringe glæde til den kongelige familie i mange generationer fremover.”

Der er tale om et egetræ (Quercus rubor) i anseelig størrelse. Ved plantningen var træet allerede 8 meter højt og vejede 3,5 tons med rodklump. Et træ vokser igennem hele livet, men eg vokser langsommere end eksempelvis bøg, og Dronningeegen vil derfor først nå sin fulde størrelse på op til 35 meter i løbet af de næste århundreder.

Foto: Lars Thorsen

NB! I en af de kraftige storme i 1999 blev et af de gamle egetræer i slotshaven beskadiget og blev fjernet. Det blev senere skåret op til egeplanker på Holdbi Savværk og blev bl.a til prægtige borde.