Folketinget og DR vil gøre grundlovsdag til en national festdag

Folketinget og DR vil i samarbejde med stærke kræfter i civilsamfundet løfte grundlovsdag til en større og mere festlig national fejring af vores demokrati, fællesskab og grundlov. I år sker det med fællessang fra Vandrehallen, transmission fra Folketingets officielle grundlovsmarkering den 5. juni og en stor grundlovsfest ved DR Byen. Og så kan børn og unge sende forslag til landets statsminister.

I år er grundlovsdag den 5. juni lidt anderledes, end den plejer. I 2024 skal 175-året for landets vigtigste lov nemlig fejres. Det vil Folketinget og DR i samarbejde med Grundlovsfesten og andre dele af civilsamfundet benytte til at starte en tradition for mere fest og fejring på grundlovsdag.

– Grundloven er det danske samfunds vigtigste lov. Den giver os demokrati og frihed. Vi kan takke grundloven for, at vi kan vi leve som frie mennesker. Ytre os, som vi vil. Tro på det, vi vil. Det er en gave, som folk andre steder i verden er parate til at dø for, siger Folketingets formand, Søren Gade, og fortsætter:

– Glæden og stoltheden over grundloven og det stabile demokrati, den beskytter, må godt fylde noget mere på sådan en dag. Derfor er vi gået sammen med blandt andre DR for at skabe nye festlige initiativer i anledning af grundlovsdag, som alle kan være med til. Det skal være festligt, folkeligt og for alle – ligesom vores demokrati, udtaler Søren Gade.

Det er en vigtig public service-opgave at sikre den demokratiske dannelse i alle aldre, og at få den demokratiske samtale på Christiansborg ud i landets stuer.

Sammen vil Folketinget og DR indbyde til grundlovsfejring på udearealerne ved DR Byen i København. Her vil der blandt andet være flere scener med sang, musik, debat og taler, og den danske grundlov og vores stærke demokrati vil blive hyldet og fejret med forskellige grundlovsaktiviteter og underholdning for alle aldre. TVA Live og P4 sender fra grundlovsfesten ved DR Byen og andre grundlovsfester i hele landet.

Glæder sig over samarbejdet

DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn glæder sig over samarbejdet med Folketinget og dele af civilsamfundet:

– I år kan vi med stolthed fejre grundlovens 175-års fødselsdag og grundlaget for vores stærke demokrati. Det er en god anledning til at starte en ny tradition, så grundlovsdag i endnu højere grad bliver en national festdag, hvor vi hylder vores demokrati og vores fællesskab som nation, siger Maria Rørbye Rønn, der fortsætter:

– Det er en vigtig public service-opgave at sikre den demokratiske dannelse i alle aldre, og at få den demokratiske samtale på Christiansborg ud i landets stuer. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med Folketinget og stærke kræfter i civilsamfundet, nu samarbejder om at gøre grundlovsdag til en national festdag, der kan samle os som nation om grundloven og den demokratiske samtale, siger hun.

Børn og unge kan stille forslag

Med ‘Ultraforslag’ vil Folketinget og DR engagere børn og unge i grundlovsfejringen og i vores demokrati. På dr.dk/ultraforslag har børn og unge mulighed for at stille lige det forslag til statsministeren, de har lyst til. Et forløb, som frem mod grundlovsdag kan følges tæt på DR Ultra. Et af de forslag, som flest stemmer på, skal præsenteres for statsministeren i forbindelse med grundlovsdag.

DR transmitterer også direkte fra Folketingets officielle fejring af grundlovens 175-års fødselsdag fra Landstingssalen, hvor blandt andre kongefamilien deltager. Det bliver også til en omgang stemningsfyldt grundlovssang fra Vandrehallen på Christiansborg allerede lørdagen før grundlovsdag.

Mere om Folketingets og DR’s grundlovsfejring:

  • Fællessang, Grundtvig og grundloven

I anledning af 175-året for grundloven sender Katrine Muff og Johannes Langkilde ‘Fællessang’ direkte fra Christiansborg. Det sker lørdag før grundlovsdag og bliver markeret af kendte sangere og musikere. Den danske sangskriver, præst og politiker Grundtvig havde i flere år sin gang på Christiansborg og var i høj grad med til at forme grundloven. Netop derfor vil hans sange indgå i repertoiret i et mix med moderne fællessange. Husk at synge med lørdag den 1. juni klokken 20.00 på DR1.

  • ‘Ultraforslag’

DR Ultra og Folketinget præsenterer ‘Ultraforslag’ – børn og unges forslag til forandring. Målet med ‘Ultraforslag’ er at give børn og unge en tro på, at deres stemmer er værd at lytte til, og at de kan være med til at forandre Danmark gennem forslag, der kommer fra dem selv.

I forbindelse med ‘Ultraforslag’ er der udarbejdet undervisningsmateriale til skolerne med et læringsforløb, der træner elevernes evne til og mod på at deltage aktivt i demokratiet. Eleverne skal vælge, hvad de vil forandre og øve sig i at tage stilling. De kan indsende deres helt eget ‘Ultraforslag’. Et forløb, som frem mod grundlovsdag kan følges tæt på DR Ultra, og et af de forslag, som flest stemmer på, bliver præsenteret for statsministeren.

Alle under 18 år kan skrive et ‘Ultraforslag’ til lige netop dét, de vil forandre. Det kan gøres på dr.dk/ultraforslag frem til den 27. maj. På siden kan man også se og stemme på andre børn og unges forslag.

  • Grundlovsfest ved DR Byen

På grundlovsdag indbyder Folketinget og DR alle interesserede til grundlovsfejring på udearealerne ved DR Byen i København. Her vil der blandt andet være flere scener med sang, underholdning og taler, og den danske grundlov og vores stærke demokrati vil blive hyldet og fejret med forskellige grundlovsaktiviteter og underholdning for alle aldre. Man kan blandt andet opleve Børste, demokratisk børneteater, kåringen af talentprisen ’Årets Nye Stemme’, fællessang og meget andet.

Der vil også være et stort grundlovskagebord, for alle store mærkedage har deres eget bagværk, og det skal grundlovsdag selvfølgelig også have. Derfor vil Folketinget, initiativet Grundlovsfesten og DR sammen opfordre danskerne til at fejre grundlovsdag med grundlovskage. Grundlovskagen er rød og hvid som Dannebrog eller som jordbær med fløde, og det er den kage, som vi tager med, når vi samles for at fejre grundlovsdag. Forhåbentlig et initiativ, som kan være med til at starte en ny fast tradition blandt danskerne på grundlovsdag.

Grundlovsfesten ved DR Byen starter klokken 9 og slutter klokken 19.

Kilde: DR