Ferie i Danmark: Nu kan du slå dit telt op i endnu flere af statens skove

Corona-krisen betyder, at mange danskere har måttet ændre ferieplaner. Miljøminister Lea Wermelin udvider nu mulighederne for gratis overnatning i 77 nye statsskove i hele Danmark, hvor du frit må slå dit telt op for en nat.

Er du en af de mange, der er i gang med at planlægge ferie? Så er der nu endnu flere muligheder for at vågne op til fuglefløjt og morgenkaffe i soveposen under trækronerne i de danske statsskove. 

Fra i dag er det tilladt at slå sit telt op i 77 nye statsskove over hele landet for en nat. Det betyder, at Miljø- og Fødevareministeriet nu kan tilbyde over 275 skove med fri teltning. Blandt de nye skove er Svinkløv Plantage i Thy, Anebjerg Skov i Silkeborg, Nørreskoven på Als og Ganløse Ore ved Farum.

– Vi bruger naturen rigtig meget i denne særlige tid, hvor der er behov for plads og højt til loftet. Mange vil holde sommerferie herhjemme, og der er plads til alle, hvis vi blot spreder os. Det giver en stor fleksibilitet at kunne slå sit telt op og få en primitiv overnatning i endnu flere skove landet over. Det betyder, at endnu flere danskere kan gå på opdagelse i vores natur, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse i dag.

Også hos Spejderne, der har efterspurgt mere fri teltning, er de glade for, at der nu bliver flere muligheder for overnatning i det fri:
 
– God adgang til naturen er afgørende for, at børn, unge og voksne kan få gode friluftsoplevelser og samtidig lære at tage vare på vores fælles natur. Med knap 80 ekstra skove til fri teltning bliver der bedre mulighed for, at flere kan tage på små eventyr i naturen og opleve magien ved at sove i det fri, siger formand for Spejderne, Kristine Clemmensen-Rotne.

Det lille lands allemandsret 

Fri teltning er inspireret af allemandsretten i vores naboland Sverige og giver mulighed for at slå sit telt op i endnu flere af statens skove uden at spørge om lov eller booke på forhånd.

For at beskytte naturen og undgå, at skovene udvikler sig til egentlige campingpladser, må du dog højst anvende 3-mandstelte, slå to telte op samme sted – og du må kun overnatte én nat, før du drager videre til et nyt sted. Ordningen omkring fri teltning gælder ikke for privatejede og kommunalt ejede skove og gælder alene i statens skove – ikke på eksempelvis heder, i moser, enge og på strande. 

– Statens skove tilhører os alle. Derfor er der fri adgang hele døgnet rundt og nu også mulighed for at slå sit eget telt op og rulle liggeunderlaget ud i endnu flere skove. Et tilbud der er afhængig af, at vi alle viser ansvar for vores fælles natur og tager hensyn til dyr, planter og de andre gæster i skoven, når vi er derude. Og her er meldingen fra Naturstyrelsen, at danskerne generelt er gode til at passe på naturen og efterlade den i samme stand, som da de kom, siger Lea Wermelin. 

På statens naturområder er det udover fri teltning i over 275 skove muligt at overnatte på lejrpladser, primitive overnatningspladser og rulle soveposen ud i skovbunden. Få inspiration til din næste nat under stjernerne: www.nst.dk/overnat

Der findes i alt over 275 statsskove med fri teltning. Se dem alle her: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/overnatning/fri-teltning/

Fakta: Regler for fri teltning 

Teltning må kun ske på de træbevoksede områder i de udvalgte skove.

 • Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted.
 • Man må højst slå to telte op samme sted.
 • Teltene må maks. være tre-personers telte
 • Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser, samt bilveje.
 • Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser.
 • Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket fx Trangia. Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller andet lignende ikke-brændbart materiale.
 • Vær opmærksom på, at en skov kan være lukket for brug af åben ild, brug af bålpladser mv. grundet tørke, og så er brug af stormkøkken heller ikke tilladt. Evt. lukning af skove med Fri teltning vil være angivet på Naturstyrelsens hjemmeside samt evt. med opsatte skilte ved skovenes indgange.
 • Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje.
 • Teltning er ikke tilladt på de strandbredder, klitter, enge, moser, heder, marker mv. eller andre lysninger, som indgår i de udpegede skove.
 • Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med.
 • Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke er lovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter o.a. på en støjende måde.

Fakta: Vi er vilde med at sove i naturen 

Interessen for at overnatte i naturen er stor. Alene i marts og april har der været over 50 procent flere bookinger af lejrpladser sammenlignet med sidste år. Dog er antallet af personer på hver lejrplads faldet, hvilket tyder på at danskerne er gode til at tage hensyn til hinanden under corona-krisen og følger myndighedernes anvisninger om at holde afstand.

Også før corona-krisen har interessen for at overnatte i naturen været støt stigende. I hele 2019 bookede over 200.000 danskere en overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det er en fordobling siden 2013, hvor man begyndte at registrere tallene. Dertil kommer de mere end 250 små lejrpladser, som ikke kan bookes, hvor man kan overnatte efter først-til-mølle-princippet. Derfor er der reelt mange flere, som overnatter i naturen.

Be the first to comment on "Ferie i Danmark: Nu kan du slå dit telt op i endnu flere af statens skove"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*