Er der plantepest i din kuffert?

Planternes pest risikerer at brede sig i Danmark, hvis vi ikke passer på, når vi rejser. Naturens grønne død hedder Xylella Fastidiosa. Det er en bakterie, den har allerede angrebet tusindvis af oliventræer i Italien, og hvis en plante bliver smittet, mister den evnen til at optage vand og næring og dør. Sygdommen smitter nemt fra plante til plante, og den er ikke kun en trussel for oliventræer. Den eneste kur er at destruere planten, så sygdommen ikke spreder sig yderligere.

Eksotiske plantesygdomme og ødelæggende insekter kan gemme sig i frø, frugt, grønt og planter. Derfor er Landbrugsstyrelsen tilstede i Københavns Lufthavn i dag den 6. og og igen den 8. august 2024 for at oplyse de solhungrende, danske ferierejsende om risikoen ved at tage frø, frugt, grønt og planter med hjem fra ferien.

Xylella Fastidiosa er en af over 200 alvorlige plantesygdomme og skadelige insekter, som er på Landbrugsstyrelsen ’most unwanted’-liste over såkaldte karantæneskadegørere. Hvis de kommer til landet, vil de kunne gøre uoprettelig skade på dansk natur og planteproduktion. Karantæneskadegørere er plantesygdomme og biller, vi ikke skal have indenfor landets grænser, men som desværre kan sprede sig med rejseaktivitet og handel.

For at gøre opmærksom på, at man ikke bør tage planter, frø, frugt og grønt med hjem fra ferien, vil Landbrugsstyrelsen dele badebolde og kuffertbælter ud den 6. og 8. august i Københavns Lufthavn.

Kampagnen er et led i en international oplysningskampagne (#PlantHealth4Life), der har til formål at forhindre skadelige plantesygdomme og insekter i at brede sig.

”Vi har set store ødelæggelser i andre lande, når en karantæneskadegører er kommet inden for landets grænser, så vores bedste råd til rejsende er, at de helt undlader at tage planter og frø med hjem fra ferien, for det er den nemmeste måde at undgå, at kritiske plantesygdomme og uønskede kryb kommer til Danmark. Det gælder især, hvis man rejser uden for EU”, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen for Planter & Biosikkerhed, Kristine Riskær.

Som rejsende kan man altid tjekke reglerne på www.borger.dk ved at søge på ’rejse’ og på www.Landbrugsstyrelsen.dk samt www.Plantesundhed.dk, hvor det også er muligt at anmelde hvis man har mistanke om fund af alvorlige karantæneskadegørere.

Hvis man tager blomster eller frø, frugt, grønt og planter med hjem fra lande uden for EU, skal man altid huske at få et officielt plantesundhedscertifikat, da det er et lovkrav og en garanti for, at det man tager med hjem i kufferten ikke indeholder potentielt ødelæggende insekter eller plantesygdomme.

Om kampagnen

#PlantHealth4Life er en flerårig kampagne, der er udviklet på anmodning af EU-Kommissionen. I år omfatter kampagnen 21 EU-lande.

Eksempler på karantæneskadegørere

Xylella Fastidiosa

Der er store områder i Italien, hvor karantæneskadegøren og bakterien Xylella Fastidiosa har angrebet plantager med oliventræer, der er ved at blive destrueret. Bakterien medfører både omfattende skader på naturen, men også enorme økonomiske konsekvenser for italienske olivenavlere. Samme bakterie har også angrebet mandeltræer på Mallorca.  

Xylella er ikke kræsen, og mange danske planter er i risikogruppen for at få plantesygdommen – f.eks. vin, valnød, Rosmarin, blomme, eg, kirsebær. Xylella kan ikke ses med det blotte øje.

Frugtfluer

I EU er der fundet frugtfluer, der kan ødelægge frugtproduktionen, og som kan være vanskelige at komme af med. De kan blive indført med frugt, som rejsende tager med hjem fra fx Asien. Landbrugsstyrelsen anbefaler derfor, at man ikke tager frugt med hjem fra ferien.

Kilde: Landbrugsstyrelsen