Der er nu en plan for genopbygningen af vejen til Kegnæs, som fik store skader under stormfloden i oktober 2023. Sønderborg Kommune har undersøgt skaderne sammen med et eksternt ingeniørfirma, og på baggrund af de undersøgelser har forvaltningen peget på en ny og billigere løsning af genopretnings-arbejdet.
Teknik-, By- og Boligudvalget har godkendt løsningen på et ekstraordinært møde. Modellen anslås til at koste 10 mio. kr., hvoraf Statens stormflodspulje forventes at dække 2,5 mio. kr.
– Jeg er rigtig glad for, at vi nu har fundet en løsning, som sikrer vejen til Kegnæs og samtidig er en økonomisk billigere løsning. Der ligger et grundigt arbejde bag, og vi forventer, at arbejdet kan gennemføres i år, siger Kirsten Bachmann, der er formand for Teknik-, By- og Boligudvalget.
Forvaltningen beregnede efter stormfloden i 2023, at det ville koste 57 mio. kr. at nyanlægge Kegnæsvej med ekstra betondæk samt med kystbeskyttelse på begge sider. I 2024 oplyste Miljøstyrelsen, at de stormflodsramte kommuner kunne få tilskud til genopbygninger 1:1, der blev derfor arbejdet videre med betondæk uden kystbeskyttelse. Da det senere blev offentliggjort, at kommunerne kun kunne få dækket op til 25 procent af udgifterne, blev der arbejdet videre med løsninger, der ikke var så dyre som betondæk.
Gabioner giver beskyttelse
Teknik-, By- og Boligudvalget har godkendt en model uden kystbeskyttelse, hvor den ødelagte vejskråning på østsiden genopbygges med gabioner, som er kraftige net fyldt med sten. Derudover skal der foretages reparation af de understøttende dele af betonpladen på vestsiden af vejen.
Nærmere undersøgelser af skaderne har vist, at der ikke er sket nævneværdige skader på Kegnæsvej på de dele af vejen, som oprindeligt er opbygget med gabioner. Den del af vejen, som ikke er opbygget af gabioner har fået alvorlige skader af bølgeslagene.
Fordelen ved løsningen med gabioner er, at vandet under voldsomt vejr uhindret kan bevæge sig op ad vejskråningerne og hen over vejen. Dermed vil der formentlig ikke ske en ny erosion.
– Gabionerne har vist sig at være meget robuste og giver en god beskyttelse mod havet i voldsomt vejr. Derfor vurderer forvaltningen og rådgiver, at det ikke er nødvendigt at genopbygge vejen med betonlag. Så det er en god løsning, som vi forventeligt også kan få afsluttet i år. Den oprindelige løsning ville næppe have været muligt at gennemføre i år, siger Kristian Beuschau, der er næstformand i Teknik-, By- og Boligudvalget.
Kegnæsvej var efter stormfloden på det ødelagte stykke begrænset til kørsel i ét spor. I forsommeren 2024 blev stykket repareret, så kørsel blev muligt i to spor. Dette arbejde kostede 400.000 kr.
Kilde: Sønderborg Kommune