Derfor er den 3. oktober en helligdag i Tyskland

På denne dag fejrer Tyskland genforeningen. Det er en officiel tysk helligdag og dermed en fridag for tyskerne, og butikkerne har lukket i Tyskland. 
Det betyder samtidig, at de sønderjyske grænsebyer som eks. Tønder og andre, får besøg af tyske turister. Og når den tyske helligdag falder på en normal arbejdsdag i Danmark, så vil der være en hel del tyskere, der shopper i de danske butikker og nyder maden på de danske spisesteder. Dagen bliver en “omvendt” grænsehandelsdag.

Traditionen tro er der rigtig mange turister på gågaden i Tønder – specielt på de tyske helligdage.
Foto: Erik Egvad Petersen – www.sydnyt.dk

Hvad er “Tag der deutschen Einheit – Den tyske enhedsdag”?

Den 3. oktober 1990 blev tiltrædelsestraktaten underskrevet i Berlin, hvor det daværende DDR opgav sin statssuverænitet og tilsluttede sig Forbundsrepublikken Tyskland. Dette skridt fuldendte den tyske genforening; udviklingen hen imod dette begyndte med mandagsdemonstrationerne i Leipzig i DDR den 4. september 1989 og nåede højdepunktet Murens fald den 9. november 1989.

Artiklen fortsætter under annoncen.

Hvorfor var Tyskland delt før 1990?

Europa var delt i vest og øst og grænsen gik lige gennem Tyskland: I 1949 opstod to tyske stater – Forbundsrepublikken Tyskland og Deutsche Demokratische Republik – die DDR. Opdelingen af ​​landet indtil 1990 var et resultat af Anden Verdenskrig og den kolde krig mellem øst og vest. Folk i østblokken – DDR – kunne hverken stemme frit eller – med undtagelser – rejse til vesten. På grund af mange familieforhold blev dette opfattet som en konstant begrænsning i det delte Tyskland.

Hvad var muren?

Efter at flere og flere mennesker flygtede til det frie vesten, byggede DDR i 1961 en mur gennem Berlin og en befæstet dødsstribe på den indre tyske grænse rundt om hele den suveræne stat DDR. 

Kilde: Bl.a deutschland.de