Cyklister fra væresteder mødes ved grænsekroen

Medlemmer fra Værestedet i Haderslev, Borgercafeen. Foto: Jens Hasse

Op i sadlen og ud i det blå.

’Cyklende fællesskaber’ markerer milepæl og fejrer gennemførslen af projekt, som skal være med til at skabe bedre mental trivsel blandt psykisk sårbare på landets væresteder.

Onsdag d. 11/9 kl. 13.30 mødes brugere af væresteder fra Kolding og Haderslev ved den gamle grænsekro i Christiansfeld. De fejrer kulminationen på 16 ugers cyklende fællesskaber ved at cykle hinanden i møde. Det er en stor sejr for deltagerne, der ikke havde regnet med, at de kunne cykle en længere tur, da de meldte sig som deltagere i cyklende fællesskaber tilbage i april. 

Bag projekt ”Cyklende Fællesskaber”, som er rullet ud på seks væresteder i Danmark herunder værestederne Borgercafeen i Haderslev og Vækststedet i Kolding, står Landsforeningen af Væresteder og Cyklistforbundet: 

– Cyklen er mere end blot et middel til at nå en sundere og grønnere verden – cyklen er også et redskab, der kan bringe mennesker sammen i positive fællesskaber, skabe relationer og nye gode vaner, som kan være medvirkende til at skabe mere overskud i hverdagen og mental sundhed. Med Cyklende Fællesskaber har vi sammen skabt et meningsfuldt tilbud til dem, der måske ikke selv ville have fundet vej til et lignende fællesskab,” siger projektleder i Cyklistforbundet, Maria Amrani.

Kom med ud – få frisk luft og en snak med andre

De væresteder, der deltager i projektet, har modtaget 8 cykler, et reparations-kit og har tilknyttet en til to cykelfaglige frivillige, som hjælper med at planlægge og facilitere ugentlige cykelture. Udvalgte brugere er som cykelkaptajner blevet klædt på til at starte de nye Cyklende Fællesskaber op på hver deres værested, planlægge turene og cykle forrest. 

– Projektets formål er få flere mennesker med psykisk sårbarhed til at deltage i fysisk aktivitet og skabe bedre mental trivsel. Fællesskabet og værestedsbrugernes mulighed for at vokse i nye roller som cyklister og cykelkaptajner, sammen med frivillige fra den lokale cykelklub, understøtter en positiv udvikling af aktiviteter og fællesskaber på værestederne”, fortæller projektkonsulent og ergoterapeut Malene Paloposki fra Landsforeningen af Væresteder. 

Projektet er finansieret af VELUX FONDEN og har som mål at udvikle en model med fast struktur, regelmæssige cykelture og positive fællesskaber, som skal øge den psykiske trivsel og overskuddet i hverdagen for deltagere tilknyttet væresteder.  

Kilde: Cyklistforbundet