Covid-19-restriktioner – Vi skal stadig have mundbind på

Coronapasset har gyldighed i 5 måneder fra 2. vaccination.

Epidemiudvalget har tiltrådt regeringens forelæggelser om at udfase en række restriktioner – særligt på kulturområdet. Der er også opbakning til at forkorte varigheden af coronapasset efter andet stik med vaccinen.

På pressemødet i går aftes var der fokus på udfasning af en række restriktioner på kulturområdet. Det betyder, at bl.a. biografer, teatre, zoologiske haver, akvarier, folkehøjskoler, daghøjskoler, museer, koncerter med siddende publikum og tilskuer til idræt og meget mere kan åbne fra og med på søndag d. 16. januar. Der vil stadig være krav om coronapas og mundbind flere steder, og på en række områder vil der også være publikumsbegrænsning.

Coronapassets gyldighed forkortes

Epidemiudvalget bakkede også op om en forkortelse af coronapassets gyldighed. Fra på søndag vil coronapasset kun gælde i fem måneder efter andet stik. Det vil sige, at man efter de fem måneder skal testes eller have et tredje stik for at få et gyldigt coronapas. Sundhedsministeren opfordrede på pressemødet kraftigt til, at folk hurtigt får det tredje stik.  

Smitte- og indlæggelsestal

Smittekurven er ifølge sundhedsministeren begyndt at flade ud. Det gælder både for smitte og indlæggelser. Det står i skarp kontrast til andre lande. Epidemien er under kontrol. Omikron står for 96 procent af epidemien. Der er i går registreret yderligere 24.343 smittede. I alt er der 751 indlagte med COVID-19.

De seneste Hope-rapporter viser, at hele samfundet har taget gode råd og restriktioner til sig. Det har betydet, at vi har kunnet påbegynde lempelse af restriktioner. Børnene er tilbage i skole, og her sidst på ugen kan vi så også åbne for meget af kulturen igen.

Danmark ligger helt i top, når det gælder vaccinetilslutningen. Derfor står vi ikke i det worst case scenario, som vi havde frygtet, hvorfor vi kan begynde at genåbne. Og der er håb om yderligere genåbning på en række områder i slutningen af januar.

Da der stadig er høj smitte, kan vi ikke bare løsne tøjlerne og lade smitten løbe løbsk. Det mener både eksperter og WHO ville være dybt uansvarligt. Smitten kan eskalere hurtigt, og derfor skal det være en kontrolleret gradvis genåbning. Der er stadig behov for at passe på vores sårbare. Jo større smitte i samfundet desto større er risikoen for, at den finder frem til vores sårbare.

Derfor vil der også forsat være restriktioner. Fx vil der ikke kunne afholdes store koncerter og nattelivet vil forsat være lukket, og der vil formentlig stadig være behov for restriktioner efter 31. januar.

Uvaccinerede har større risiko for intensiv indlæggelse

– Vi har set høje smittetal denne vinter, da samfundet har været mere åbent og der har været to smitsomme varianter med Delta og Omikron. I januar har vi set en afdæmpning i smitte, hvilket skyldes vacciner, indførte tiltag og ansvarlighed.

Vaccinerne beskytter mod alvorlig sygdom, og Omikron giver ikke så meget sygdom som Delta-varianten. Blandt de indlagte med corona – der ikke er på intensiv – er over halvdelen smittet med Omikron. Men langt størstedelen af de indlagte på landets intensivafdelinger er smittet med Delta-varianten. 

Langt de fleste på intensivafdelingerne er ikke vaccineret. 

Fjerde vaccination til sårbare

Selvom Omikron giver mindre sygdom, så er den stadig meget smitsom, og den er ikke ufarlig. Et fjerde stik med vaccinen vil derfor blive tilbudt særligt sårbare grupper. I denne uge og starten af næste vil fjerde stik blive udrullet til en fokuseret gruppe af dem, der er i størst risiko så som kræftpatienter og immunsvækkende patienter. Det overvejes kraftigt, om fjerde stik også skal udrulles til plejehjemsbeboere og samfundets ældste. Det er endnu ikke besluttet. 

Test er afgørende

Der er behov for, at folk bliver testet, hvis kulturlivet skal åbne, lød det fra sundhedsministeren på pressemødet. Det er afgørende for, at vi kan holde kontrol med smitten. Test hjælper med til at beskytte sårbare og ældre.

Testkapaciteten skal tilpasses efter behov og sæson. Den skal kun opretholdes, så længe der er behov for det. Selvtest vil komme til at fylde mere i vores hverdag. 

Kilde: coronasmitte.dk