Birgitte Klippert: Nytåret

Birgitte Klippert har både personlige, politiske og moralske nytårsforsætter. Hvad er dit nytårsforsæt?

Èn gang hvert år ligger der nogle forudsætninger for forandringer foran os på en anden måde end normalt. Den 1. januar. En ny dato, et nyt år, et nyt syn, en ny energi. De seneste dage har mange af os sikkert gjort os nogle overvejelser over det år, der kommer, og de muligheder som 2022 bringer.

Vi skal ikke være nye mennesker. Det giver ikke mening. Men vi skal udnytte den mulighed, der ligger foran os i forlængelse af nytåret. Dronningen holder sin tale, Statsministeren holder sin, og vi andre holder formentlig også en form for nytårstale, hvor vi tager afsked med året der gik, og byder året der kommer velkommen. Vores egne nytårstaler bliver naturligvis ikke sendt live, analyseret, vurderet og delt, men hver vores egen nytårstale, som vi holder for os selv, i samtale med familien eller vennerne, kan være fundamentet for de nytårsforsætter, som vi springer ind i 2022 med.

Som skrevet kan nytåret ikke gøre os til nye mennesker. Men det leverer nogle forudsætninger, som gør, at der kan funderes, ønskes og forandres. De klassiske forsætter med vægttab, sundhed og at kvitte smøgerne er med sikkerhed højt på listen, og de ugentlige omdelte reklamer har i denne uge da også budt på mere sund mad, mere hjemmefitnessudstyr og flere bøger om at leve grønt, end vi ellers ser.

Det er nemt se ned på alle os med nytårsforsætter, og jeg medgiver, at det da også kan virkelig lidt fladpandet, men ikke desto mindre så ligger der altså en energi i fortsætterne, som vi måske ikke have haft, hvis ikke vi markerer nytåret, som vi gør.

Derfor fremsætter jeg ufortrødent nogle nytårsforsætter. På samme måde som det har været gjort hidtil. Nogle holdt. Nogle ikke. Der er personlige, politiske og moralske forsætter. De personlige er nemmest at gøre noget ved. Det drejer sig om at gribe i egen barm. De politiske er mere komplicerede at igangsætte, medmindre man sidder som udøvende politiker, men de tegner dog alligevel et billede af det samfund, vi ønsker i 2022. De moralske forsætter kræver noget af os alle sammen, og det bedste vi kan gøre ved dem, er at gå foran som et godt forbillede. Hermed de tre slags forsætter (som frit må benyttes):

Af de personlige forsætter er øverst de klassiske fem kilo, der gerne skal forsvinde inden foråret, bliver til sommer, og vejen til målet er de, igen klassiske, 10.000 daglige skridt samt mindre sukker, alkohol og tomme kalorier. Et andet nok mindre klassisk nytårsforsæt er herfra en genganger: Hver måned året igennem skal jeg selv og mine børn have mindst én kulturel oplevelse: museumsbesøg, biografbesøg, seværdighedsjagt, læse en bog, koncert, teater, se en dokumentarfilm, se en sportskamp live eller noget i dén dur. I år er det ikke kun for egen vindings skyld, men i den grad også for at hjælpe en presset branche.

De politiske nytårsforsætter herfra drejer sig først om fremmest om arbejdskraft. Vi skal have flere hænder ved at hæve topskattegrænsen, sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft og ved at sænke beskæftigelsesfradraget. Dertil skal Arne-pensionen, som har sendt sende titusindvis af raske medarbejdere på tidlig pension, rulles tilbage, så vi som tidligere kun sender de reelt nedslidte på tidlig pension. Det frie valg skal også være at finde blandt nytårsforsætterne, hvor det i alle kommuner skal være muligt at passe egne børn hjemme, være lovligt at starte private daginstitutioner, være muligt at vælge friplejehjem, ligesom at det skal være muligt at tilkøbe ekstra ydelser fra hjemmeplejen.

På den mere bløde front er der de moralske forsætter, hvor vi hver især må handle som de mennesker, vi ønsker at være omgivet af. Næstekærligheden er det første, hvor jeg vil handle næstekærligt i kommende år. Ikke at jeg ikke har gjort det hidtil, men der er plads til forbedring. I forlængelse deraf vil jeg øge og give af mit overskud. Ikke i økonomisk forstand (altså ikke som et nytårsforsæt i hvert fald), men i menneskelig forstand. Overskud medfører et positivt sind, smil og skaber engagement til at få ting til at ske. Mit overskud vil jeg øge ved at sikre huller i kalenderen, sikre ro til det, jeg godt kan lide, og mit (forventede) overskud vil jeg dele ud af ved at tage en tørn for dem, der har overskuddet.

Hermed er rammen for mit 2022 skitseret. Jeg tror på, at det bliver et rigtig godt år. Jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan.

Rigtig godt nytår! Hvad er dit nytårsforsæt?