Aabenraabanen er udpeget som beskyttet fortidsminde    

Aabenraabanen. Foto: Morten Stenak, Slots- og Kulturstyrelsen.    

Slots- og Kulturstyrelsen har udpeget Aabenraabanen, den nedlagte jernbane mellem Rødekro og Aabenraa, som et beskyttet fortidsminde. Beskyttelsen er tilpasset lokale ønsker om aktiviteter på baneterrænet.                             

        

Aabenraabanen er en af de bedst bevarede jernbanestrækninger fra den tidlige industrialisering og et sjældent fysisk levn af dansk teknologihistorie. Banen, der er blandt de ældste jernbanestrækninger i Danmark, fremstår næsten intakt med mange velbevarede elementer helt tilbage fra banens anlæggelse i 1860’erne. Slots- og Kulturstyrelsen har derfor valgt at beskytte jernbanen og det omkringliggende terræn som et fortidsminde.

I dialog med med Aabenraa Kommune, der ejer størstedelen af banen, er beskyttelsen tilpasset, så der samtidig gives plads til mere moderne aktiviteter og brug af området. Blandt andet er der fundet en placering til Julehjertebyen, ligesom også skinnecykling fortsat vil være en mulighed.

Om Aabenraabanen

Aabenraabanen er en ca. 6,2 km lang banestrækning mellem Rødekro og Aabenraa. Den er bestilt af den danske stat, påbegyndt af engelske jernbaneentreprenører og overtaget af det daværende Preussen i 1864, som færdiggjorde anlægget, der åbnede i 1868.

I dag ejes størstedelen af Aabenraabanen af Aabenraa Kommune. Banens to øvrige ejere er hhv. Abena A/S og Banedanmark.

Kilde: Slots- ogt Kulturstyrelsen