Død over rotterne i Sønderborg Kommune

Ny handleplan skal sikre en effektiv rottebekæmpelse i Sønderborg Kommune

Natur-, Klima- og Miljøudvalget har godkendt Handlingsplan om forebyggelse og bekæmpelse af rotter 2025-2027. Planen har fokus på forebyggelse og brug af mindre gift. 

Sønderborg Kommune har i årene 2022-2024 modtaget cirka 3000 anmeldelser om rotter i årligt. I perioden har det bl.a. været prioriteret at ansætte en ekstra rottebekæmper, tilknytte en rottehund samt større fokus på at oplyse grundejere om deres pligt til at rottesikre ejendomme. Tiltagene har medført en bedre og hurtigere rottebekæmpelse. 

Nu har Natur-, Klima- og Miljøudvalget godkendt en ny handleplan for rottebekæmpelsen i Sønderborg Kommune for de kommende tre år. 

– Sønderborg Kommune har haft en effektiv indsats mod rotter de seneste tre år, som både har haft succes med at reducere i brugen af gift og at forkorte tiden, der bliver brugt på hver rottesag. Det arbejde fortsætter vi nu med en ny handleplan, siger Asger Romme Andersen, der er formand for Natur-, Klima- og Miljøudvalget.

Får hurtigere ram på rotterne

I de forgange år er gennemsnittet for hver rottesag faldet fra 72 dage til 52 dage. Det skyldes primært, at der er ansat en ekstra rottebekæmper, som har muliggjort hyppigere genbesøg og mere fokus på grundejerens pligt til at rottesikre. Tilknytningen af rottehunden har i flere tilfælde betydet, at rotterne hurtigere er blevet lokaliseret.

Den nye handleplan har blandt andet fokus på, at det gennemsnitlige giftforbrug skal falde med 10 pct. i perioden uden, at det påvirker den effektive bekæmpelse. Kravet om maksimum syv dage mellem hvert besøg hos grundejer skal overholdes. Og grundejerne skal fortsat informeres om deres pligt til at rottesikre deres ejendomme, bl.a. gennem en større informationskampagne.

– En effektiv rottebekæmpelse begynder med, at man som borger hurtigt tager fat i kommunens rottebekæmpelse. Herefter handler det om et godt samarbejde og vejledning, så man også i fremtiden undgår rotter på sin grund, bl.a. ved at sikre sit hønsehus og være opmærksom på, at fodring af fugle i haven kan tiltrække rotter, siger Daniel Staugaard, der er næstformand i Natur-, Klima- og Miljøudvalget.

Rottebekæmpelsen finansieres via rottegebyret, som opkræves hos alle grundejere én gang årligt.

Kilde: Sønderborg Kommune