Obligatorisk erhvervspraktik: Skolerne skal i gang med at skabe kontakt til virksomhederne nu

Erhvervspraktik og klassebesøg hos lokale virksomheder er en del af skoleskemaet på mange skoler i Syd- og Sønderjylland. Men hvis det skal lykkes kommunerne allerede fra næste skoleår at opfylde nye lovkrav om, at alle elever i enten 7., 8. eller 9. klasse skal i en uges erhvervspraktik, skal skolerne i gang med at skabe kontakt til langt flere virksomheder. Udpeg en erhvervsplaymaker, lyder opfordringen fra DI Sydvestjylland.

– I Esbjerg, Varde, Haderslev, Vejle og Billund samarbejder over 60 procent af de lokale virksomheder med en skole. Det er en god start, men jo flere virksomheder skolerne har på listen, jo nemmere bliver det at finde meningsfuld erhvervspraktik til alle elever. Derfor kan jeg kun anbefale alle vores syd- og sønderjyske kommuner at gå i gang med forberedelserne til obligatorisk erhvervspraktik allerede nu, siger bestyrelsesleder i DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen.

I Sønderborg samarbejder skolerne med 79 procent af de lokale virksomheder. Sønderborg er dermed blandt de fem kommuner i hele Danmark, som har den største andel af virksomheder, der samarbejder med de lokale skoler.

I Tønder og Vejen ligger andelen af virksomheder, der samarbejder med en skole, på lidt over halvtreds procent. I Fredericia, Kolding og Aabenraa nærmer kommunerne sig 60 procent.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Industri blandt mere end 7.500 virksomheder i hele landet.

– Jeg er meget glad for, at Sønderborg har så god kontakt til de lokale virksomheder. Det gør det nemmere at finde virksomheder, der åbner døren for såvel erhvervspraktikanter som hele skoleklasser. Og heldigvis har mange skoler i Syd- og Sønderjylland et samarbejde med en eller flere lokale virksomheder.

Men hvis de skal nå i mål med at finde meningsfuld erhvervspraktik til alle elever, skal de i gang med at kontakte endnu flere, siger bestyrelsesleder for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen, koncerndirektør i Claus Sørensen Gruppen.

Målet er at tilbyde erhvervspraktik til cirka 50.000 elever allerede fra næste skoleår, når det bliver et lovkrav, at skolerne i højere grad bruger virksomhederne i lokalområdet i undervisningen, og at alle folkeskoleelever kommer i en uges erhvervspraktik i løbet af enten 7., 8. eller 9. klasse.

I Syd- og Sønderjylland er der i øjeblikket cirka 19.400 elever i netop udskolingen. Det betyder, at der hvert år i gennemsnit vil være omkring 6.500 skoleelever, der skal findes en praktikplads til. Derudover kommer elever fra fri- og privatskoler.

– Det er en stor mundfuld, og derfor vil jeg anbefale kommunerne at udpege en erhvervsplaymaker, hvis de ikke allerede har gjort det. Det er vigtigt, at der er en person, som kan stå for planlægningen og sætte rammerne, så der ligger klare aftaler med virksomhederne om, hvad de skal levere, når erhvervspraktikanterne eller skoleklasserne kommer på besøg. Det skal være en god oplevelse for både elever og virksomheder, siger Jesper Toft Mathiasen og uddyber:

– Dansk Industri har lavet en guide med gode råd til, hvordan skolerne griber samarbejdet med virksomhederne an. Den håber jeg, at de vil bruge som inspiration. F.eks. kan en skole ikke bare ringe om tirsdagen med en forventning om at komme på virksomhedsbesøg senere på ugen. Det kræver mange steder planlægning at åbne døren for en elev eller en hel klasse.

DI Sydvestjylland glæder sig over, at erhvervspraktik er blevet obligatorisk i folkeskolen.

– Der sker bare noget, når eleverne – og for den sags skyld også lærerne – kommer på besøg og oplever, både hvad det vil sige at arbejde på f.eks. en industrivirksomhed eller på en byggeplads. Den begejstring og nysgerrighed, som det vækker, håber jeg, kan få flere unge til at se mod erhvervsuddannelserne.

Der er nemlig brug for, at mange flere går den vej, siger Jesper Toft Mathiasen, DI Sydvestjylland.

Kilde: DI Sydvestjylland