Udsatte borgere i Haderslev Kommune, der fx kæmper med hjemløshed, misbrug og psykisk sårbarhed, får nu mulighed for at blive en del af et positivt fodboldfællesskab i Haderslev Fodboldklub (HFK). Haderslev Kommune, Haderslev Fodboldklub og OMBOLD har etableret et nyt og gratis fodboldtilbud til borgere, som er i udsatte positioner.
Børn og voksne dribler hver dag rundt på fodboldbanerne i Haderslev Kommune, og sammen kan de glæde sig over fodboldens fantastiske fællesskab. Det skaber positivt socialt samvær og point på sundhedskontoen. Men det er sjældent, at mennesker, der fx er ramt af hjemløshed eller har et misbrug, dribler med. Og derfor får de heller ikke glæde af de positive gevinster ved fodbolden.
Det bliver der nu lavet om på.
Haderslev Kommune, HFK og OMBOLD har i samarbejde med DBU og DBU Jylland sat sig for at skabe et fodboldfællesskab, der kan gøre en forskel for sårbare borgere.
Konkret betyder det, at parterne er gået sammen om at arrangere en ugentlig fodboldtræning for udsatte borgere. Fokus er på fællesskab, og der bliver taget hensyn til deltagernes fysiske, mentale, sociale og fodboldmæssige niveau.
I HFK er der ingen tvivl om, at det giver mening, at mennesker i udsatte positioner bliver en del af fællesskabet i klubben.
– En vigtig del af vores DNA i HFK er, “at der er brug for alle og plads til alle” i klubben. Vi vil således gerne invitere andre og nye grupper ind i vores stærke fællesskab i Haderslev Fodboldklub, og vi håber, at vores nye OMBOLD-spillere vil føle sig godt tilpas som nye HFK’ere i klubben, udtaler Claus Dall, formand i HFK.
En imødeset aktivitet med stort potentiale
Haderslev Kommune længe har arbejdet for at styrke fællesskaber og trivsel blandt udsatte borgere, og de ser et stort potentiale i den nye OMBOLD-aktivitet. Træningen kan skabe nye sociale netværk, styrke deltagernes selvtillid og give dem en positiv oplevelse i hverdagen.
Kommunen håber, at initiativet vil være med til at forbedre livskvaliteten for spillerne, ved at give dem en følelse af sammenhold og engagement gennem fodboldens fællesskab.
– I Haderslev Kommune er vi glade for at der bygges bro mellem foreningslivet og psykisk sårbare og udsatte mennesker. Med samarbejdet om OMBOLD er vi med til at skabe et godt tilbud, hvor der er plads til alle, der gerne vil spille fodbold og der er højt til loftet. Mange aktører er vigtige, når der skal nytænkes tilbud, som er inkluderende og rummelige, hvor idræt og fællesskab kan gå hånd i hånd. Bolden er hermed givet op til endnu et godt samarbejde, Helle Mikkelsen, Afdelingschef, Haderslev Kommune
Et godt samarbejde er vejen til succes
Træningen i Haderslev Kommune er er del af projekt ’Inklusion i fodbold Danmark’, hvor målet er at få mennesker i udsatte positioner til at spille fodbold i lokale klubber. Og netop tilknytning til den lokale fodboldklub, og det fællesskab der følger med, kan gøre en stor sundhedsmæssig og social forskel for mennesker, der kæmper med hjemløshed, misbrug eller psykisk sårbarhed
– Spillerne med udsat baggrund kommer til træning hver uge af samme grund som alle andre fodboldspillere. Det er sjovt, og man har holdkammerater der venter på en. At deltage i fodboldtræning er samtidig forbundet med enorme sundhedsmæssige og sociale gevinster for en målgruppe, der dør op mod 20 år før alle os andre. Men en fodboldtræning med deltagelse af udsatte mennesker, er ikke noget ikke noget, der sker af sig selv. Det kræver, at der skabes et fodboldtilbud, som appellerer til en målgruppe, som ikke traditionelt er at finde i landets fodboldklubber. Og det er præcis det, der nu kommer i Haderslev – Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD
Mere information
Det er OMBOLD, DBU og DBU Bredde der, med støtte fra Nordea-fonden, står bag projektet. Ambitionen er, at mindst 360 personer, der fx kæmper med hjemløshed, stofmisbrug eller psykisk sårbarhed, bliver en del af fodboldklubberne i 12 kommuner. Der er på nuværende tidspunkt ni kommuner, der er med i projektet, og der er yderligere god dialog med tre kommuner, og derfor er projektet ved at nå sit mål.
Det langsigtede mål, er at konceptet bliver fastforankret i de 12 projektkommuner, og at konceptet udvides og forankres i kommuner i hele landet, så mennesker i udsatte positioner får bedre muligheder for at blive en del af foreningsidrætten i Danmark.
Læs mere om projektet her: https://ombold.dk/inklusion-i-fodbold-danmark
Kilde: Haderslev Kommune