Miljøminister starter kampen mod pantfri tyske sodavandsdåser på trods af dugfrisk EU-dom

Danskerne valfarter til de tysjke grænsehandelsbutikker for bl.a at købe øl- og sodavand uden pant. EU-dom har for nylig givet tyskerne ret til dette. Nu vil den danske miljøminister Heunicke starte kampen mod de panttfri dåser igen. Fotos: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

– Jeg er lige nu på vej til rådsmøde i Bruxelles for EU’s miljøministre. Vi har fra dansk side forberedt os grundigt og arbejdet hårdt i de indledende forhandlinger om EU’ kommende regler for emballage, lyder det fra miljøminister Mangnus Heunicke på Facebook.

– I årtier har vi i Danmark prøvet at få indført pant i de grænsehandelbutikker, der ligger syd for grænsen. Indtil nu uden at lykkes. Med det resultat, at vi kan se dåser mm. uden pant ligge og flyde på gader og i naturen.

– Hvis vi lykkes med indsatsen, vil vi få lukket det hul. Det vil så betyde, at du skal betale pant på feks øl og sodavandsdåserne fremover i grænsehandelsbutikkerne. Til glæde for naturen, genanvendelsen og den fair konkurrence mellem butikker.

Læs mere her – EU-dom godkender

Dugfrisk EU-dom har godkendt pantfri tyske sodavands- og øldåser

Den 14. september 2023 blev EU-dommen, der gav fortsat grønt lys til tyskerne for de pantfrie sodavands- og øldåser, offentliggjort:

”Vi er selvfølgelig skuffede over at ikke at få medhold fra EU-Domstolen. Det er en sag, som skaber en mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og et stort miljøsvineri. Vi skal nærlæse dommen, men det er klart, at vi nu afsøger andre muligheder for, hvordan vi kan komme dette problem til livs. Der er ingen tvivl om, at der skal lægges et fornyet politisk pres, og her må den danske regering også på banen. Det åbner for en ladeport af muligheder for at undslå sig regulering, samtidig med at miljøproblemet også bare bliver større,” siger Lotte Engbæk Larsen, branchedirektør for handel i Dansk Erhverv.

Det bliver både spændende og interessant at se hvordan Tyskland, der netop nu skal finde besparelser på 60 mia. Euro, og bl.a allerede har stoppet tilskud til El-biler på den baggrund, reagerer på det danske forslag, der vil kunne koste den tyske stat adskillige millioner i tabt Mehrwertsteuer.

De pantfrie sodavands- og øldåser fra grænsehandelen havner his kommunernes miljøstationer og indgår i rækken af emballageproduter, der kan genanvendes. Fotos: Erik Egvad Petersen – www.sydnyt.dk

Kilde: Bl.a Facebook/Magnus Heunicke