Viking Link indviet: Elkabelforbindelsen mellem Danmark og Storbritannien har allerede tjent millioner til Danmark

Arkivfoto: Håndtering/levering/salg af strøm til forbrugere er blevet den helt store økonomiske faktor overalt i Europa. Der tjenes milliarder på håndtering af forbrugernes strømforbrug.

I dag, torsdag den 18. april 2024, blev der officielt ’trykket på knappen’ for verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link mellem Danmark og Storbritannien. Energinets og britiske National Grids fælles investering på 13 milliarder kroner udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af energisystemet. Forbindelsen giver store indtjeningsmuligheder på grøn strøm for danske elproducenter og større forsyningssikkerhed for danske forbrugere.

Allerede i slutningen af december 2023 blev de første elektroner af dansk grøn strøm sendt gennem Viking Link til de engelske stikkontakter.
De første tre måneder af 2024 har været en indkøringsperiode for forbindelsen, og som forventet har trafikken gennem de 765 kilometer lange kabler bevæget sig markant mere mod vest end mod øst i januar, februar og marts: I de første tre driftsmåneder har Danmark eksporteret strøm i 80 procent af tiden.

Hertil så har Viking Link allerede haft indtjening på cirka 20 millioner euro til lige deling mellem Energinet og National Grid. Penge som kommer de danske elforbrugere til gode, da Energinet kan benytte indtægten til at investere i det danske el-system (penge som ellers skulle hentes over tarifferne).

En kæmpe milepæl


Om den officielle indvielse af Viking Link siger administrerende direktør for Energinet, Thomas Egebo:
”Etableringen af Viking Link markerer en kæmpe milepæl i vores indsats for den grønne omstilling af vores energisystem. Ikke kun det danske, men også det europæiske. Siden vi i slutningen af december sidste år sendte de første elektroner igennem kablet, har vi sendt store mængder strøm til vores engelske venner og på den måde sikret, at den grønne strøm fra danske solceller og vindmøller bliver brugt mest effektivt. Forbindelsen, og elektriske udlandsforbindelser i det hele taget, bidrager også til vores forsyningssikkerhed, og værdien af denne type forbindelser kan ikke overvurderes i en verden som i dag, hvor forsyningssikkerheden ikke er givet”.

Thomas Egebo fortsætter:
”At lave en elforbindelse mellem Danmark og England er i sig selv en kæmpe bedrift. Men af udefrakommende årsager har det også været et langt sejt træk at komme hertil. Udfordringer som Brexit, corona-pandemien, Ukraine-krig, energikrise, blokering af Suez-kanalen, udtørring af Rhinen, råvaremangel og leveringsproblemer. Alle ting som har påvirket projektet undervejs, og alligevel blev vi færdige til tiden, og med et flot fuldendt arbejde. Jeg er enormt stolt af det arbejde og den tilgang som vores projektteam har gennemført, sammen med vores samarbejdspartnere og entreprenører, og jeg er virkelig glad for, at vi nu kan fejre et flot arbejde fuldendt i dag”.

Hilsen på tværs af Nordsøen


Den danske del af indvielsen torsdag foregik ved Viking Links danske ’anker’, omformerstationen i Revsing i Vejen Kommune. Her hilste Thomas Egebo via et direkte videolink på sin britiske kollega, Katie Jackson fra samarbejdspartneren National Grid, og sagde tak for samarbejdet med Viking Link gennem de seneste 13 år. Og efter en kort nedtælling og et tryk på knappen erklærede han Viking Link for indviet – i overværelse af omkring 150 inviterede naboer og særlige gæster.

Viking Link er et 765 kilometer langt jævnstrømskabel installeret både på land og som søkabel. Kablerne er tilsluttet to omformerstationer – i Revsing ved Vejen og på engelsk side ved Bicker Fen i Lincolnshire.


Eksport og forsyningssikkerhed


I forvejen har Danmark elforbindelser til Norge, Sverige, Tyskland og Holland. Med Viking Link kan danske producenter sælge og eksportere strøm til endnu et naboland, når det blæser, og solen skinner. Og omvendt kan vi i Danmark nu også købe strøm, når der er rigeligt på den anden side af Nordsøen.
Eksempelvis hvis en vindfront fra vest rammer Storbritannien, et døgn før den rammer de danske vindmøller.

Foreløbig kører Viking Link ind imellem med begrænset kapacitet. Men når det danske elnet i 2025 er helt klar til at udnytte Viking Links fulde kapacitet på 1400 MW, vil forbindelsen være den største enkelkomponent i det danske elsystem.
Ud over at udnytte og transportere grøn strøm giver Viking Link også en betydelig gevinst for klimaet: I løbet af sit første år ved fuld kapacitet forventes Viking Link at spare 600.000 tons CO2, primært i Storbritannien. Det svarer til at fjerne 280.000 benzin- eller dieseldrevne biler fra de engelske veje.

Kilde: Energinet