Udstilling på rådhuset i Tønder sætter fokus på børn i familier med alkoholmisbrug

Ballast - fernisering - Pressefoto

Kunstprojektet KUNST GIVER BALLAST havde forleden fernisering i Tønder. Udstillingen er på tur rundt i Danmark for at sætte fokus på børn, der vokser op i familier med alkoholmisbrug. Baggrunden for projektet er, at 109.000 børn i Danmark vokser op i familier med alkoholproblemer. Det svarer til omkring 730 børn alene i Tønder Kommune – eller to i hver skoleklasse i gennemsnit.

Projektet giver børn og unge fra familier med alkoholmisbrug mulighed for at udtrykke følelser og tanker, der kan være svære at formulere i ord. På den måde kan kunst have en positiv indvirken på børn og unges mentale sundhed og trivsel.

Børn og unge fra Ballast – et projekt som tilbyder gratis hjælp og behandling til børn og unge fra familier med alkoholproblemer – har i fællesskab malet fire enorme flasker med hver deres budskab. Hele processen er filmet af unge hjemløse fra forsorgscenter Skjoldbos medieproduktionsselskab SB110.

Udstillingen kan ses til og med torsdag den 14. december på Tønder Rådhus, og derefter flytter den til kunstmuseet i Tønder, hvor den kan ses frem til den 25. januar.

Den professionelle kunstner Daisy Dahl, som er ambassadør for Ballast, har stået for faciliteringen af KUNST GIVER BALLAST, der er støttet af Roskilde Festival Foreningen.

Udstillingen har været på tur rundt i Danmark, og den har blandt andet kunne ses på kunstmuseer, biblioteker og rådhuse.

Gratis og professionel behandling til børn og unge

Ballast er et gratis og professionelt behandlingstilbud fra KFUM’s Sociale Arbejde til 5-25-årige børn og unge, der vokser op i familier med alkohol- og stofmisbrug. Børnene har det ofte svært, fordi de forsøger at dække over forældrene, må tilsidesætte egne behov og har vanskeligt ved at tolke, føle og udtrykke følelser. Ballast tager udgangspunkt i den pædagogiske metode NUSSA, som er træning og udvikling af hjernen gennem leg og aktivitet, hvor deltagerne får redskaber til at tackle nogle af hverdagens udfordringer.

Ballast findes foreløbig i syv jyske kommuner – heriblandt Tønder Kommune – og KFUM’s Sociale Arbejde vil gerne udbrede tilbuddet til flere kommuner, for behovet for hjælp og støtte er stort.

FAKTA:

Ifølge Sundhedsstyrelsen vokser 109.000 børn op i familier med alkoholproblemer (Kilde: https://www.sst.dk/da/viden/forebyggelse/alkohol/boern-i-familier-med-alkoholproblemer).

Tallet 730 børn i Tønder Kommuner er en cirkaberegning ud fra, at man vurderer, at to procent børn vokser op i en familie med misbrug.

Antallet af børn, der vokser op i familier med narko- eller pillemisbrug er ukendt.

130 børn og unge er, eller har været, i et fuldt behandlingsforløb i Ballast i Tønder siden åbningen i september 2020.

Kilde: Tønder Kommune