Trygfonden Kystlivredning: Vinden skaber farlige situationer på danske strande

Det danske sommervejr har indtil videre trukket mange mennesker til strandene. Langt de fleste har nydt et par dejlige timer ved og i vandet, men der har også været flere, der er blevet overrasket i vinden: Pressefoto

I cirka 95 pct. af de situationer, hvor livredderne rykker ud til folk i livsfare, er det vinden, der er årsag til den farlige situation. I sidste uge blev en windsurfer ved Kerteminde Strand og en gruppe badegæster på SUP-boards ved Balka Strand fanget i fralandsvind. De mange vindrelaterede hændelser får livredderne til igen at opfordre danskere til at passe på vinden og vælge en strand med livreddere.

Det danske sommervejr har indtil videre trukket mange mennesker til strandene. Langt de fleste har nydt et par dejlige timer ved og i vandet, men der har også været flere, der er blevet overrasket i vinden:

– Siden vi åbnede tårnene denne sommer, har vi hver uge haft redningsaktioner, hvor badegæster er blevet taget af fralandsvind eller fanget i revlehuller. Særligt fralandsvinden har overrasket og skabt farlige situationer, hvor badegæster på SUP-boards eller andre flydemidler ikke har haft kræfter til selv at komme i land og er drevet længere og længere ud, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning i en presseudmelding, og fortsætter:

– Vandet er skønt og rummer et væld af mulighed for sjove aktiviteter sammen med familier eller venner. Men havet og vinden er også stærke kræfter, der hurtigt kan ændre en hyggelig badetur til en alvorlig og farlig situation. Alle strande er ikke lige sikre at bade ved, og der kan fx være revlehuller, som kræver et trænet øje at spotte i vandoverfladen. Og selvom man ikke mærker vind inde ved land, kan det pludselig tage til, når man kommer bare en smule længere ud, og driver man først ud, kan det gå meget hurtigt. Vælg derfor en strand med livreddere, som vil varsle om dagens forhold og dermed risici, og som er klar til at træde til, hvis du skulle få problemer i vandet, lyder det fra Anders Myrhøj.

Livredderne har indtil videre haft 16 såkaldt røde aktioner, hvor en eller flere personer vurderes at have været i livsfare. Heraf har de 15 aktioner været vindrelaterede. Foruden de livreddende aktioner har livredderne haft adskillige forebyggende aktioner, hvor de har stoppet badegæster på vej ud på bl.a. SUP-boards, bodyboards eller luftmadrasser i fralandsvind.

Risiko for tordenvejr – søg straks på land

Meteorologerne lover massiv varme i dele af landet i de kommende dage, så mange vil sikkert finde en badetur, en tur på SUP-board eller andre sjove vandaktiviteter tillokkende. Men med de høje temperaturer følger også et varsel om tordenvejr. Hører man tordenbulder, mens man er i vandet, anbefaler livredderne, at man straks søger op på land.

– Det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr. Hvis du bliver ramt af et lyn, eller lynet slår ned tæt på dig, kan du blive slået bevidstløs, og så er det en meget farlig situation at opholde sig i vand. Søg indendørs eller ind i en bil, hvis du har mulighed for det. Ellers er det bedste, du kan gøre, at sætte dig på hug og krumme dig helt sammen, så du får en så lille kropsoverflade som muligt. Lyn slår gerne ned i træer og andet, der rager op i luften, og derfor skal du aldrig søge ly sådanne steder, siger Anders Myrhøj.

Hvis vejret pludselig skifter og ændrer forholdene på stranden, vil livredderne altid advare badegæsterne og hejse det røde flag.

Aktionstal for uge 30
I uge 30 (den 25.– 31. juli) gennemførte livredderne i alt 6.590 indsatser, hvoraf det vurderes, at der i 2 tilfælde var en person i livsfare. Derudover var 175 almindelige førstehjælpsaktioner, 437 forebyggende aktioner og 5.976 oplysende indsatser.

Kilde: Trygfonden Kystlivredning