Tønder Festival – hele 10 nye navne til koncerten næste år

Den britiske multimusiker Michael McGoldrick er et populært navn hos publikum i Tønder, og nu vender han tilbage med en koncert, som fejrer hans skelsættende album “Fused” fra 2000. Yderligere ni navne er føjet til programmet for Tønder Festival 2022 blandt andre Tami Neilson, Sean Rowe, Anna Tivel og Hymns from Nineveh.

Oprindeligt skulle Michael McGoldrick have været her i 2020 og spillet denne særlige jubilæumskoncert bygget op om albummet “Fused”. Det ville nemlig være 20 år siden, at det anmelderroste album med miks af folk, trance og verdensmusik udkom. Coronapandemien satte en stopper for det, men nu kan man glæde sig til at opleve jubilæumskoncerten på Tønder Festival 2022. Det bliver et genhør med musikken fra et album, som mange anmeldere dengang kaldte et mesterværk. Og det bliver et gensyn med Michael McGoldrick, som Tønder-publikummet har oplevet talrige gange – senest ved en koncert i Schweizerhalle-Tønder Kulturhus i august 2021 sammen med kollegerne John Doyle og John McCusker.

Stor stemme fra New Zealand

Der er gensyn med sangerinden Tami Neilson, som i flere omgange har leveret farverig country med sit band i Tønder. Tami Neilson er oprindeligt fra Canada og bosat i New Zealand.

Lavmælt og intens americana

Fra Portland, Oregon, kommer sangskriveren Anna Tivel, hvis album “Questions” fik fremragende anmeldelser og blev kaldt for en af de mest ambitiøse folk-udgivelser i 2019. Samme sted fra kommer Anna Tivels kollega og samarbejdspartner Jeffrey Martin. Han er som sangskriver blevet rost for sine poetiske skildringer af hverdagslivet ofte med det lille bysamfund som afsæt. Også sangskriveren Sean Rowe, som for længst har etableret sig som en betydelige amerikansk sangskriver, er på plakaten.

Country, klassisk folk og blues

Fra Canada kommer Del Barber, som besøgte Tønder i 2015. Del Barber tilhører toppen af den nyere generation på americana- og countryscenen i USA og Canada. Akustisk blues og ragtime af klassisk tilsnit kan man opleve med Blind Boy Paxton fra USA. I løbet af få år har han placeret sig som en repræsentant for akustisk blues på linje med Taj Mahal og Keb’ Mo’. Ligeledes fra USA kommer folkduoen Ordinary Elephant, hvis album “Honest” fra 2019 er blevet rost til skyerne.

Fra Wales og Danmark

Gruppen 9Bach fra Wales tager i et moderne musikalsk sprog fat i de lokale sangtraditioner med det walisiske sprog som bærende element. Og så kommer et populært hjemligt navn til Tønder, nemlig Hymns from Nineveh med sangeren og sangskriveren Jonas H. Petersen i front.

OM KUNSTNERNE:

Michael McGoldrick: Fused 20th (ENG)

Hvis nogen skal bære titlen som superstjerne inden for den keltiske folkemusik, er Michael McGoldrick et godt bud. Publikum i Tønder kender ham særdeles godt, han har optrådt på festivalen mange gange. Senest ved en udsolgt koncert i Schweizerhalle-Tønder Kulturhus i august 2021 sammen med John Doyle og John McCusker. Nu vender Michael McGoldrick tilbage med et helt særligt koncept, nemlig en jubilæumsfejring af albummet “Fused” fra 2000.

Albummet fik ualmindelig gode anmeldelser, da det udkom for 20 år siden. Det er blevet beskrevet som et mesterværk, hvor Michael McGoldrick med stort overblik mikser traditionel folkemusik med trance, jazz og verdensmusik. Orkestret bag jubilæumskoncerten består ud over Michael McGoldrick af Donald Shaw, accordion, Dezi Donelly, violin, James Mackintosh, trommer, Ewen Vernal, bas, Ed Boyd, guitar, Karen Matheson, vokal, Alan Kelly, guitar, vokal,

og Neil Yates, trompet, tin whistle. Michael McGoldrick er multi-instrumentalist og behersker fløjte, tin whistle, uilleann pipes, bodhrán, guitar og cittern, og han er desuden komponist og producer. Han er født i Manchester i 1971, var i sin tid med til at danne Flook og har spillet med blandt andre Lúnasa, Capercaillie, Kate Rusby, Afro Celt Sound System og Mark Knopfler. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

https://www.facebook.com/people/Michael-McGoldrick-Music/100056813386486/

Tami Neilson (CAN/NZ)

Tami Neilson har begejstret publikum på Tønder Festival både i 2017 og 2018 med et udadvendt show, power og countrystemning af den gode, gammeldags slags. Publikum kan glæde sig til et gensyn. En anmelder har beskrevet Tami Neilson som en ”red hot honky tonker et sted mellem Patsy Cline og Wanda Jackson tilsat lidt sofistikeret Peggy Lee”. En anden anmelder skriver, at Tami Neilson bringer det samme ind i countrymusikken, som Amy Winehouse bragte ind i R & B-musikken. Sandt er det, at Tami Neilson har fat i countrymusikkens stilsikre elementer fra 50’erne og samtidig i stand til at bringe musikken op i en nutidig ramme. Som purung var hun en del af den canadiske familie-countrygruppe The Neilsons, som i 90’erne havde stor succes i Canada. I 2007 flyttede hun til New Zealand og fik gang i en solokarriere. Siden er det kun gået fremad, og især udgivelserne ”Dynamite!” fra 2014 og ”Don’t be Afraid” fra 2015 satte skub karrieren. Tami Neilson har vundet adskillige musikpriser i New Zealand. Det seneste album “Chickaboom!” fra 2020 blev kåret som Best Country Music Album ved Aotearoa Music Awards 2021. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.tamineilson.com

Anna Tivel (USA)

Sangskriver Anna Tivel kommer fra Portland, Oregon og har gjort sig stærkt bemærket med sine originale sange. Anmelderne roser Anna Tivels evne til at beskrive store følelser i det stille og almindelige liv og til at skabe karakterer, publikum genkender og husker. Anna Tivel har udgivet fem album siden 2014. Det seneste er “Blue World” (2021), hvor Anna Tivel har genindspillet en række sange fra sine tidligere udgivelser. Sangene har på “Blue World” fået nye udtryk inspireret af stemningen under corona-nedlukningen. Anna Tivels album “The Question” fra 2019 er optaget live i studiet med Brian Joseph (Bon Iver, Sufjan Stevens) bag knapperne og med multi-instrumentalisten Shane Leonard som producer. Et album, som radiostationen NPR har kaldt for “en af de mest ambitiøse folk-plader i 2019.” Anna Tivel har sagt om processen ved indspilningen: “Vi satte os i studiet og spillede sammen, indtil følelsen bag historien i sangen føltes rigtig. Så trykkede Brian på record-knappen, og vi har forsøgt at få sangene indspillet i et eller to takes”. Anna Tivel har et tæt samarbejde med kollegaen Jeffrey Martin, som også optræder på Tønder Festival. Jeffrey Martin er med på scenen ved Anna Tivels koncerter, og hun er med som backingmusiker ved hans koncerter. Eneste danske festivalkoncert 2022.

www.annativel.com

Jeffrey Martin (USA)

Kombinationen med fuldtidsarbejde som engelsklærer på high school og tilværelsen som turnerende musiker og sangskriver kunne til sidst ikke hænge sammen, så valget faldt på kunstnerkarrieren. Jeffrey Martin er sanger, guitarist og sangskriver og bosiddende i Portland, Oregon, og selv om han for snart mange år siden droppede jobbet som underviser, er inspirationen til sangskrivningen i høj grad hentet fra det hverdagsliv, han mødte i den lille by i Oregon, hvor han arbejdede. Jeffrey Martin har udgivet musik siden 2009, og især hans seneste to album, “Dogs In The Daylight” (2014) og “One Go Around” (2017) har bragt ham frem i rampelyset. Musikken er afdæmpet, og sangene er nøjsomt orkestrerede med akustisk guitar, violin, pedal steel og kontrabas. Teksterne og fortællingerne er det væsentlige, og Jeffrey Martins lyriske univers er blevet sammenlignet med forfattere som Raymond Carver og Annie Proulx. Jeffrey Martins sange rummer ifølge flere anmeldere en elegant og poetisk beskrivelse af tilværelsens dystre sider, det hårde arbejdsliv for mennesker nederst i samfundshierarkiet og “the small town sadness”. Hans stemme er sårbar og intens, og flere har givet Jeffrey Martin prædikatet “sangskrivernes sangskriver”. Jeffrey Martin optræder sammen med kollegaen Anna Tivel. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.jeffreymartinmusic.com

Blind Boy Paxton (USA)

Vær klar til en rejse tilbage til lyden af blues, jazz, ragtime og folk i 1920’ernes USA. Jerron “Blind Boy” Paxton (født i 1989) har begejstret både publikum og musikerkolleger med sine overbevisende fortolkninger af den store amerikanske rootsmusik-arv. Han spiller guitar, banjo, piano, violin, accordion på højt niveau og er samtidig en fremragende showman og historiefortæller. Blind Boy Paxton kan bringe publikum tilbage til en Fats Waller-koncert eller lyde som “Blind” Lemon Jefferson. I løbet af få år har han placeret sig som en fornem repræsentant for akustisk blues på linje med Taj Mahal og Keb’ Mo’. Tilnavnet Blind Boy har han fået, fordi han som ung mistede synet. I 2012 satte magasinet Living Blues Blind Boy Paxton på forsiden med ordene: “The Next Generation of The Acoustic Blues”. Han var også med i dokumentarfilmen “American Epic Sessions” (2017) – en film om lyden af 1920’ernes musikindspilninger og teknologi – med Bernard MacMahon som instruktør og T Bone Burnett og Jack White som medproducere. Blind Boy Paxton optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.facebook.com/JerronBlindBoyPaxton/?ref=page_internal

Del Barber (CAN)

Gensyn med den canadiske sangskriver og sanger Del Barber, der besøgte Tønder i 2015. Countrymusikken er i centrum for 38-årige Del Barber, der kommer fra Winnipegs levende musikscene. Han hører til i toppen af den nyere generation på americana- og countryscenen, og inspirationen kommer fra navne som Townes Van Zandt, John Prine, Bob Dylan og Gram Parsons. Del Barbers sange har det klassiske sangskrivertilsnit, og han mestrer kunsten at fortælle om mennesker og skæbner. I forbindelse med albummet ”Easy Keeper” fra 2019 har han sagt om sangene: “Jeg vil gerne have, at min kunst skal være grundig og stringent, den skal indeholde skarpe sociale observationer og samtidig være tilgængelig”. Del Barber har i høj grad præget den canadiske folk- og rootsscene. Han har udgivet syv album, vundet fem priser ved Western Canadian Music Awards og været nomineret hele 15 gange til denne samt to øvrige canadiske musikprisuddelinger. Seneste album er “Stray Dogs: Collected B-Sides Volume 1” fra 2020. Del Barber optræder i Tønder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

http://delbarber.com

Sean Rowe (USA)

En kælderdyb stemme, en akustisk guitar og sange med masser af sjæl. Amerikanske Sean Rowe har siden 2004 udgivet seks soloalbum og har etableret sig som en markant kunstner på den amerikanske sangskriverscene. Hans seneste album “The Darkness Dressed In Colored Lights” fra oktober 2021 er indspillet i Wisconsin med den anerkendte lydtroldmand Brian Joseph (Bon Iver) i teknikerstolen og har fået meget fine anmeldelser. Sean Rowe er født i 1975 og kommer fra byen Troy nord for New York. Hans musikalske karriere begyndte på mindre spillesteder og cafeer i hjembyen. I 2004 udgav Sean Rowe sit første album, og et par år senere udkom et livealbum under navnet “Mudfunk”. Med studiealbummet “Magic” i 2009 kom der for alvor gang i sagerne. Sean Rowe fik samme år tjansen at varme op for det britiske band Noah And The Whale på en turné i Storbritannien. Det førte til en pladekontrakt med selskabet ANTI-, der de følgende år udgav to album med den amerikanske sangskriver. Ved siden af musikken er Sean Rowe en ivrig naturelsker og wild life-entusiast og har i mange år blogget om emnet. Sean Rowe optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.seanrowe.net

9Bach (WAL)

Musik er en levende ting og ikke en museumsgenstand. Sådan lyder det fra den walisiske gruppe 9Bach, der siden 2005 har leveret moody folk med udgangspunkt i de lokale sangtraditioner og med det walisiske sprog som bærende element. Gruppen blev dannet af sanger og pianist Lisa Jên og guitarist Martin Hoyland. 9-tallet i navnet står for ordet “nain”, der i det nordlige Wales betyder bedstemor. Lisa Jêns sange består af poetiske fortællinger, der vokser ud af et alsidigt lydbillede, hvor rockende elementer afløses af elektroniske beats og loops. Lisa Jên har arbejdet tæt sammen med Gruff Rhys fra det walisiske rockband Super Furry Animals, som hun også har optrådt med live. 9Bach har udgivet tre studiealbum på Peter Gabriels Real World Records, og Gabriel synger selv med på nummeret “Deryn”, der udkom i 2016 på albummet “Anian”. I 2015 blev pladen “Tincian” belønnet med den ærefulde pris for Bedste Album ved BBC Radio 2 Folk Awards. Seneste udgivelse er livealbummet “Ar Y 9” fra 2019. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.9bach.com

Ordinary Elephant (USA)

Med albummet “Honest” fra 2019 tog den texanske duo Ordinary Elephant et stort skridt imod de amerikanske folk-tinder. Crystal og Pete Damore mødte hinanden i 2009 ved et open-mic-arrangement i College Station, Texas, og siden har de dannet par både musikalsk og privat. Musikalsk smelter de to sammen i klingende harmonier, hvor Crystal Damores guitar og Pete Damores clawhammer-banjo-stil skaber et solidt folk’et fundament for de til tider samfundskritiske sange. I 2017 blev Ordinary Elephant hyldet som Artist of the Year ved International Folk Music Awards. Ægteparret valgte herefter at opsige deres fuldtidsjobs for at kunne forfølge den musikalske drøm. “Honest” blev crowd-funded via Kickstarter, og udgivelsen gav fine anmeldelser. Nyhedsbureauet Associated Press kaldte i 2019 albummet for et af  årets bedste americana-album. Også kolleger som Tom Paxton og Mary Gauthier har rost duoens mesterlige arbejde og greb om de musikalske traditioner. Ordinary Elephant har turneret i det meste af USA, og nu får vi for første gang mulighed for at opleve den intense duo, når parret står på scenen i Tønder. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.ordinaryelephant.net

Hymns from Nineveh (DK)

Siden 2009 har Hymns from Nineveh været en del af den danske musikscene med original og følelsesmættet folkpop. På sin Facebookside varedeklarerer Hymns from Nineveh sig som “salmeagtig popmusik”, og det kristne og spirituelle grundlag er da heller til at tage fejl af.

Manden bag Hymns from Nineveh er sanger, sangskriver og guitarist Jonas H. Petersen, som har en fortid i nullerne i indiebandet Attrap. I 2009 skabte Hymns from Nineveh opmærksomhed med EP’en “Uncomplicated Christmassongs”, der fik anmeldere og publikum til at spidse ører. Debutalbummet “Hymns from Nineveh” fra 2011 var et gennembrud og nåede op i toppen af den danske albumhitliste. Endnu bedre gik det for den næste udgivelse, albummet “Visions” fra 2013, hvor især hittet “A Kid On The Beach” ramte bredt og slog navnet Hymns from Nineveh fast. Hymns from Nineveh udgav i 2019 sit første dansksprogede – og anmelderroste – album “Sindets Asyl”. I november 2021 er et efterfølgende dansksproget album på gaden, “Julekassen”. Musikmagasinet Gaffa har givet albummet fem stjerner og skriver blandt andet: “Åndelige julesange pumper liv i en ellers udskældt genre.” Hymns from Nineveh har i flere omgange samarbejdet med strygerensemblet Who Killed Bambi både på indspilninger og ved koncerter. I Tønder optræder Hymns from Nineveh som band.

www.hymns.dk

Tønder Festival 2022 – indtil videre:

Keb’ Mo’ (USA), Cara Dillon (IRL), Eilen Jewell (USA), Cedric Burnside (USA), Michael McGoldrick (ENG), Red Hot Chilli Pipers (SCO), Katie Pruitt (USA), Tami Neilson (CAN/NZ), The Ballroom Thieves (USA), Ian Noe (USA), Blue Rose Code (SCO), Blazin’ Fiddles (SCO),  Bjørn Eidsvåg (NO), Dave Gunning (CAN), Saint Sister (IRL), The Henry Girls (IRL), The Once (CAN), Christopher Paul Stelling (USA), Sarah Hagen (CAN), Signe Svendsen (DK), Rikke Thomsen (DK), 9Bach (WAL), Ordinary Elephant (USA), Hymns from Nineveh (DK), Anna Tivel (USA), Blind Boy Paxton (USA), Del Barber (CAN), Jeffrey Martin (USA), Sean Rowe (USA).

Vi ses til Tønder Festival 2022!

Tønder Festival 25. 26. 27. 28. august 2022

www.tf.dk

www.facebook.com/tonderfestival

Twitter: @tonderfestival

Instagram: TONDERFESTIVAL

Kilde: Tønder Festival