Sønderjyske bagere leverer 21 forskellige kager til Sønderjysk Kagefestival i Tønder

Det er lækre kager deltagerne kommer til at smage lørdag den 30. april til Sønderjysk Kagefestival i Tønder. De er lavet af sønderjyske bagere. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Når deltagerne i Sønderjysk Kagefestival lørdag 30. april i Tønder smager sig igennem 21 forskellige kager, er alle kagerne fremstillet lokalt af bagere og andre med forstand på sønderjysk kaffebord. 

Alle de 21 kager, der hører til det store sønderjyske kaffebord, er naturligvis at finde på Kageruten, når Sønderjysk Kagefestival finder sted i Tønder lørdag 30. april. Og det er lokale bagermestre og andre dygtige, sønderjyske bagere, der står bag alle kagerne ved de syv kagestationer på Kageruten.

En af dem er Ruth Lorenzen på Klægager i Ballum. Hun har stor erfaring i at bage til sønderjysk kaffebord, for hun serverer ofte både kager og historien om kaffebordet til gæster ved selskaber og ophold på Klægager. Til festivalen bager hun ‘striftort’, der er en lagkage med ribsgelé. Kagen har fået navn efter de striber, som de røde bær og lyse lagkagebunde i mange lag danner.

“Vi går meget op i fortællingen om kagerne, og striftorten er jo meget symbolsk med de røde og hvide farver”, siger Ruth Lorenzen, som også bager både hvide og brune fedtkager til sin kagestation på festivalen.

Ud over Klægager leverer også cafeen ‘Fruens vilje’ fra Højer, Krusmølle fra Aabenraa og de lokale Klosterbageriet, Kvickly Tønders bagerafdeling, Guldbageren – Vor bager samt Hostrups Hotel i Tønder både stopkager, flødekager og småkager til de mange kagelystne festivalgæster.

Det er lækre kager deltagerne kommer til at smage lørdag den 30. april til Sønderjysk Kagefestival i Tønder. De er lavet af sønderjyske bagere. Foto: Erik Egvad Petersen – www.sydnyt.dk

Fra festivalarrangørerne er der stor glæde over opbakningen fra de lokale bagere, som har påtaget sig at sikre, at der er boller, kringler, lagkager og småkager nok til alle og dermed være med til at formidle traditionen og fortællingen om det berømte sønderjyske kaffebord.

Ud over de mange kager fra det sønderjyske kagebord er der en lang række andre aktiviteter i Tønders centrum i løbet af lørdagen. Fra kl. 12-13 afvikles DM i Brödtorte med Markus Grigo som konferencier, og derudover er der også konkurrencer om kagepyntning og kagetegning samt afstemning om den flotteste borddækning, som byens isenkræmmere står bag.

Hele dagen er der musikalsk underholdning, og i den hyggelige gård bag Vores Marsk i Allégade 15 er der loppemarked med alt til kaffebordet, ligesom der er åbent i Vores Marsk, hvor der også vanker smagsprøver blandt andet på kaffelikør. I Digegrevens hus holder Katja Stock Pekruhn foredrag om sin deltagelse i ‘Den store bagedyst’, og ved Torvet kan man prøve at smage frisktappet gårdmælk – eller måske putte den i en kop kaffe til at skylle alle kagerne ned med ved Danmarks sødeste festival.

Se hele programmet og køb billetter her www.sjkf.dk.

Fakta

Sønderjysk Kagefestival

Sønderjyske Kagefestival finder sted lørdag den 30. april i Tønders gågader,

Klippekort til de 21 forskellige kager koster 205 kr. – se mere om billetkøb på www.sjkf.dk.

Du kan følge festivalen på Instagram på @soenderjysk_kagefestival.

Bag Sønderjysk Kagefestival står: Tøndermarsk Initiativet, Vores Marsk, EUC Syd Tønder, Destination Sønderjylland, Rømø-Tønder Turistforening, Tønder Erhvervsråd og Tønder Handelsstandsforening.

Kilde: Sønderjysk Kagefestival Tønder