SØNDERBORG: Mindesten rejses for unge, der døde på fredsdagen

Mens de fleste den 5. maj 1945 jublede over, at 2. verdenskrig var slut, blev 11 unge tyske marinesoldater ved en lynkrigsret i Sønderborg dømt til døden, henrettet og smidt i Alssund. Nu rejses ved siden af Multikulturhuset en mindesten for ofrene.

Sønderborg Kommunes udvalg for Kultur, Idræt, Handel og Turisme har valgt at støtte opsætningen af mindestenen med 25.000 kr., og Tysklands honorarkonsul i Sønderjylland bidrager med et tilsvarende beløb. Der er fundet en smuk natursten til formålet, tavlen er klar, og økonomien er nu også på plads. Mindestenen ventes klar til afsløring i september i år.

– Det er også tidligere foreslået, at der blev rejst en mindesten for de 11 marinesoldater, og jeg er glad for, at ønsket nu realiseres. Mindestenen bliver en vigtig del af vores erindringskultur, hvor historien om en mørk fortid formidles til fremtidige generationer, så vi undgår at historien gentager sig, siger formand for Sønderborg Kommunes udvalg for Kultur, Idræt, Handel og Turisme Stephan Kleinschmidt.

Syv af de 11 lig, der blev smidt i Alssund, drev i de efterfølgende måneder i land langs Alssund kyster, og blev begravet på Østre Kirkegård ved Christianskirken. Mindestenen er en natursten påmonteret en bronzetavle med tekst på dansk og tysk. Stenen placeres på den grønne plads mellem Hotel Alsik og Multikulturhuset.

– Stenen får en flot placering tæt på områdets fælles kulturhus, hvor rigtig mange kommer forbi, når de skal besøge enten det tyske eller danske bibliotek. Det glæder mig, at vi i fællesskab med Tysklands honorarkonsul i Sønderjylland kan rejse en mindesten for ofrene, siger næstformand for Sønderborg Kommunes udvalg for Kultur, Idræt, Handel og Turisme Jesper Kock.

Det var oprindeligt tidligere, nu afdøde museumsinspektør Inge Adriansen, der fostrede ideen om en mindesten og –tavle for de unge marinesoldater. Ideen er i 75-året for krigens afslutning i år genoplivet af Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, og Frode Sørensen, formand for Sprogforeningen.



FAKTA
Sønderborg var under 2. verdenskrig base for en række tyske marinefartøjer. Kaptajnen på minestrygeren M612 fik 4. maj ordre til at sejle til Letland for at evakuere tyske soldater. Skibet sejlede af sted, men besætningen fandt opgaven nyttesløs, overmandede officererne og vendte om. Mytteriet blev opdaget og krigsretten straks gennemført.

Efter kapitulationen i Nordtyskland og Danmark blev om natten mellem den 5. og 6. mai 1945 11 tyske marinesoldater dømt for mytteri
ombord på minestrygeren M 612. De blev henrettet, og deres lig sænket i Alssund.
Syv af de henrettede drev senere i land her langs kysten og blev stedt til hvile
på kirkegården ved Christianskirken. De var blandt de sidste meningsløse ofre i den krig,
der fra 1939 – 1945 haergede verden. I taknemmelighed over krigens afslutning og i erindring om dens mange ofre
blev denne tavle sat. 1945 Sønderborg 2020
Nach der Kapitulation in Norddeutschland und Dänemark wurden in der Nacht vom 5. auf den 6. Mai 1945
elf deutsche Marinesoldaten an Bord des
Minensuchschiffes M 612 wegen Meuterei verurteilt. Sie wurden hingerichtet und ihre Leichen im Alsensund versenkt. Sieben der Hingerichteten trieben in den folgenden Wochen
an Land entlang der Küste und wurden auf dem
Friedhof der Christianskirche zur Ruhe gebettet. Sie gehörten zu den letzten sinnlosen Opfern eines Krieges,
der von 1939 bis 1945 die Welt verwüstete. In dankbarem Gedenken an das Ende des Krieges und in Erinnerung an dessen viele Opfer wurde diese Tafel errichtet.
1945 Sonderburg 2020