Søndag er stormbrænde-dag – grønt brænde…

Den store ask bliver nu til brænde. Det skæres op nu med el-saven, der jo kører på garanteret grøn strøm, og så skal det ligge og lufttørre til brug i 2023. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Et ekstra kig i den parklignende have afslørede, at et af de store asketræer havde opgivet gejsten. Enten under Malik-stormen eller det kræftige blæsevejr, der kom et par dage senere. Roden havde simpelthen sluppet jordforbindelsen. I farten havde asketræet lige strejfet det gamle æbletræ og vredet en af de tørre grene rundt. Men der kommer nok æbler på træet alligevel.

Lufttørre i næsten 12 måneder

Søndagen forblev heldigvis med tørvejr det meste af dagen. Og asketræet havde lagt sig helt tilpas på jorden. Støttet af sidegrenene var der fint med luft til el-saven, der jo kører på grøn strøm. Garanteret. Det kan vi allesammen se på vores strømregning i denne tid. Forklaringen på de kraftige stigninger på strømmen er jo netop at det ikke har blæst nok og, at elvene i Norge er næsten udtørrede.

Selvom brændeovnen kan tage brænde i længder på op til 35 cm er det en god idè at skære det i langt kortere stykker.

Det har flere fordele:

  1. Brændet tørrer hurtigere
  2. Det ligger bedre i brændeskuret
  3. Det er nemmere at få plads til i kurven når det skal hentes ind i huset
  4. Det er nemmere at placere i brændeovnens kammer og ilden tager hurtigere fat
  5. Skal det ydeligere flækkes med en økse, er det nemmere og sparer på kræfterne med korte stykker

Optændingsbrænde

Har man brændeovn er det, udover at brændet er tørt, også vigtigt, at man optændingsbrænde. Det kan man enten lave ved at flække brændestykker helt ned til fine tynde stykker. Eller man kan tørre grenene og bruge dem.
Sidstnævnte er et større stykke arbejde, og man tager så at sige ilden ud af oprydningsbålet bagefter. Men det er nye tider.

Prøves skal det.
Igen.

År tilbage blev forsøget afbrudt – det endte alligevel med et bål.

Den store ask bliver nu til brænde. Det skæres op nu med el-saven, der jo kører på garanteret grøn strøm, og så skal det ligge og lufttørre til brug i 2023. Foto: Erik Egvad Petersen – www.sydnyt.dk