Snart slut med 1.000-kr.-sedlen…

Der er brug for kontanter i Danmark – også i fremtiden. Danmark skal have nye pengesedler, forventeligt fra 2028-2029, og den nuværende 1000-kroneseddel og en række ældre pengesedler bliver ugyldige efter 31. maj 2025.

Hvilke sedler bliver ugyldige?

Alle pengesedler fra seddelserier, der er ældre end den nuværende med broer og oldtidsfund (2009-serien), bliver ugyldige efter 31. maj 2025. Det samme gælder 1000-kronesedlen i den nuværende seddelserie.

Hvad skal jeg gøre med sedlerne?

Der er forskel på, hvordan du kan bruge de forskellige pengesedler og -serier i fx butikker, i kontantautomater og ved betalinger mellem borgere. Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du har nogle af de pengesedler, der bliver ugyldige.


De ældre sedler og den nuværende 1000-kroneseddel bliver først ugyldige efter 31. maj 2025. Så du har god tid til at finde ud af, hvad du skal gøre med dine sedler. Afhængig af typen af sedler har du tre muligheder:

  • Du kan bruge sedlerne som normalt i butikker og i privat handel.
  • Du kan indsætte dem på din konto via kontantautomater.
  • Du kan indsætte dem på din konto i din egen bank.

Du er naturligvis også velkommen til at beholde ældre pengesedler og 1000-kronesedler som samleobjekt.

Du skal blot være opmærksom på, at de efter 31. maj 2025 er ugyldige som betalingsmiddel.

Grønland og Færøerne

I Grønland anvendes samme seddelserier som i Danmark. Når ældre danske pengesedler og den nuværende 1000-kroneseddel bliver ugyldige efter 31. maj 2025, bliver disse pengesedler således også ugyldige i Grønland.

Færøerne har deres egne pengesedler, som har samme værdi og format som de danske pengesedler. I lighed med Danmark er ældre færøske seddelserier også gyldigt betalingsmiddel på Færøerne. De færøske sedler er dog ikke gyldige som betalingsmiddel i Danmark, men kan ombyttes til danske sedler.

Indkaldelsen af danske pengesedler gør ikke de færøske seddelserier ugyldige. Regeringen er i dialog med de færøske myndigheder, om der også skal ske en indkaldelse af den færøske 1000-kroneseddel og de ældre færøske sedler.

Kilde: Nationalbanken