Ribe Kunstmuseum har lavet sit hidtil dyreste kunstkøb

Pressefoto - Ribe Kunstmusem

1.400.000 kr. lød hammerslaget på, da Ribe Kunstmuseum 4. marts 2024 købte sit hidtil dyreste maleri på auktion: Et selvportræt af guldaldermaleren Wilhelm Bendz (1804-1832). Dermed slog museet sin rekord fra 2022 for et maleri af en anden guldaldermaler, nemlig C. W. Eckersberg. Dengang købte museet hans maleri ”En falden piges historie” for en hammerslagspris på 1.100.000 kr. Begge gange har Ny Carlsbergfondet generøst støttet Ribe Kunstmuseums erhvervelser. 

Et vigtigt værk for museet
Wilhelm Bendz begyndte som 18-årig på kunstakademiet i København og malede portrætter på en ny og overraskende måde i stedet for at følge akademiets traditioner. Da han i 1826 udstillede tre af sine malerier, blev to af dem købt til Den kongelige Malerisamling. Større anerkendelse kunne en ung kunstner ikke drømme om. 

“Efter at have solgt disse billeder maler Bendz et ret selvsikkert portræt af sig selv. Og det er netop det selvportræt, som Ribe Kunstmuseum har købt. Portrættet skal spille en vigtig rolle i vores formidling af historien om de unge danske kunstnere, der i første halvdel af 1800-tallet skabte det, som senere er blevet døbt den danske guldalder”, fortæller direktør Anne-Mette Villumsen, Ribe Kunstmuseum.

Desværre dør Bendz som kun 28-årig, formodentlig af tyfus: 

“Der findes kun få kendte værker af Wilhelm Bendz, og derfor er vi lykkelige for, at vi har fået et så vigtigt værk af Bendz til Ribe Kunstmuseums guldaldersamling. Vi glæder os til at få hængt værket op og præsentere det for publikum”, slutter Anne-Mette Villumsen.

Om værket
Wilhelm Bendz (f. Odense 1804, d. Vicenza 1832): ”Kunstnerens selvportræt i hvid skjorte og blåt halsbind, blå vest og jakke med guldknapper.”
Sign. V:BENDZ 13/10 1826. Olie på lærred. 47×38.
Købt af Ribe Kunstmuseum på Bruun Rasmussen Kunstauktioner 4. marts for et hammerslag på 1.400.000 kr.

Kilde: Ribe Kunstmuseum